Nestašica uglja za prodaju domaćinstvima, prioritet javna potrošnja

01 Sep 2022
840 puta

Već nekoliko mjeseci u rudnicima Kreka Tuzla nestašica je uglja za prodaju domaćinstvima. Pokazuju to i stotine kamiona koji čekaju utovar na tuzlanskim rudnicima. Građani u strahu da će zimu dočekati bez ogreva. Iz EP kažu da je prioritet široka potrošnja, termoelektrane, škole, bonnice. Tek nakon toga komercijalna prodaja, izvještava O kanal.

Sead Alibašić živi u naselju Dubrave, stotinjak metara od rudnika. Kaže da nije nabavio ugalj jer ga nema, a i cijena je previsoka, tvrdi.

"Voze za Srbiju, voze ne znam ni ja gdje, a za nas mještane nema. Ne znam kako ćemo zimu prezimiti. Vjerujte da je i toliko ugalj skup, otišla je cijena, ja ne znam kako će mnogi izaći na kraj", rekao je Sead Avdibašić, mještanin naselja Dubrave.

Ispred kapija rudnika Šikulje, danima, na utovar čeka stotinjak kamiona. Apeluju na upravu EP da krene u ozbiljniju prodaju, jer kako kažu prevoznici, dnevno se utovari tek nekoliko kamiona.

"Nije gora situacija bila, sad ti narodu lažeš. Nema ništa drugo osim ovog rudnika Šikulje, svi su za nas rudnici zatvoreni. Banovići nešto malo imaju ali i to ide za Srbiju. Kad kažeš ljudima nema uglja, postaješ nepošten kod mušterija i firmi sa kojima radimo", kazao je Sevledin Kurtić, prevoznik.

Iz Sindikata rudara Rudnika Kreka kažu da je nedostatak uglja posljedica neulaganja u rudnike.

"Žalosno je i skoro nemoguće objasniti ljudima da se na kantonu gdje se vadi uglaj i gdje to stanovništvo osjeti posljedice vađenja uglja, taj ugalj ne mogu kupiti", izjavio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka.

Kriza, pojačana potrošnja i strah od nestašice uglja dodatno su pojačali brige stanovništva, a globalni trend zamjene uglja drugim energentima, zahvatio je našu zemlju.

"Mi smo uspostavili prioritete. Prioritetu su Elektroprivreda BiH, javna potrošnja, a tu govorimo o ustanovama školama, zavodima i bolnicama i široka potrošnja – domaćinstva. Tek ako nakon toga nešto ostane, može se prodavati kao komercijalni ugalj ili izvoziti", kaže Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Iako je proizvodnja u rudnicima Kreka zadovoljavajuća, uzevši u obzir prosjek iz prethodnih godina, uglja evidentno je nema dovoljno. Posljedice će snositi građani, od kojih mnogi, kako zbog nestašice tako i zbog visokih cijena, ove godine neće moći nabaviti ugalj za ogrev.

 
ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.