Vlada FBiH planira online fiskalizaciju u saradnji sa BH Telecomom

21 Dec 2023
507 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Premijer Nermin Nikšić učestvovao je na godišnjoj konferenciji Udruženja poslodavaca Federacije BiH posvećenoj fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima i tržištu rada u FBiH.

Za Vladu FBiH je izazovno da popuni budžetsku rupu, a jedna od mogućnosti o kojoj intenzivno razmišljaju je online fiskalizacija.

Nikšić je kazao da ima planirane razgovore u BH Telecomu u vezi fiskalizacije, te da je online fiskalizacija u realnom vremenu ključ namirivanja budžetskih rupa koje će nastati smanjivanjem doprinosa.

Troškove nove fiskalizacije ne bi trebalo da snose poreski obveznici, a razmatra se mogućnost da kupovinu novih fiskalnih uređaja plate telekom operateri.

"Ne želimo dovesti nikoga u pitanje kad govorimo o tome i želimo da osiguramo stabilan budžet", istakao je premijer Nikšić.

On je i ranije govorio o neophodnoj fiskalnoj reformi i novoj fiskalizaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"To je fiskalizacija koja će podrazumijevati da, kad vam negdje izdaju račun, taj račun bude evidentiran u realnom vremenu u Poreznoj upravi FBiH. Sad imamo situaciju da se na kraju radnog dana prijavljuje i unosi promet, što otvara puno prostora za sumnju", ističe Nikšić.

Kada je riječ o parafiskalnim nametima, kojih po nekim procjenama ima više od tri hiljade, federalni premijer je rekao da je neophodno smanjiti njihov broj i poslodavce dovesti u situaciju da puno lakše, brže i efikasnije ostvaruju svoja prava, te da bi se osiguralo privlačenje investicija.

Podsjetimo, prethodna Vlada Federacije BiH pokušavala je poslovnim subjektima nametnuti obavezu zamjene fiskalnih kasa čiju bi nabavku finansirali privrednici.

Usljed pritiska javnosti, ministrica Jelka Milićević stavila je izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.