Uhapšeno pet osoba u Bosanskom Novom/Novom Gradu zbog ratnog zločina

10 Dec 2015
2892 puta

Po nalogu Tužiteljstva BiH u Bosanskom Novom/Novom Gradu provodi se najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na tom području. Uhapšeno je pet osumnjičenih osoba, a vrše se pretresi na četiri lokacije. Pretresa se i zgrada MUP-a koja je pod stražom i kontrolom SIPA.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine od ranih jutranjih sati, veći broj djelatnika SIPA-e vrši hapšenja i pretrese. Istražitelji Tužiteljstva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužiteljstvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na području Bosanskog Novog/Novog Grada, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine. saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Uhapšeni su: Ljuban Babić (1962.), Ranko Balaban (1959.), Rajko Karlica (1968.), Mirko Odžić (1960.) i Milenko Brčin (1963.).

Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Kao posljedica počinjenih zločina, desio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s pomenutog područja, a počinjeno je i ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u MZ Maslovare.

Tokom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih ozlijeda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje R Hrvatske. 

Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju diljem BiH, Evrope i svijeta.

S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA-e, koji pružaju potporu u akciji. Pretresi se vrše u zgradi MUP-a, zgradi općine i sjedištu Komunalnog poduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza, navode iz Tužiteljstva BiH. 

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

(FENA) J.Č.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.