Nastavljena ekshumacija na području Zvornika

11 Dec 2015
2437 puta

Ekshumacija žrtava iz masovne grobnice koja je pronađena na smetljištu u mjestu Kozluk, na području Zvornika, nastavljena je.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je ekshumirano 15 posmrtnih ostataka.

- Pored ovog broja ekshumiranih, pronađeno je i oko 20 kompletnih skeletnih ostataka žrtava koji će biti izvađeni u ponedjeljak, jer se trenutno radi na čišćenju grobnice - navodi Čengić.

Do tada će to mjesto osiguravati pripadnici PS Zvornik.

Čengić ističe da su iz grobnice odvezene velike količine smeća, a pretraživanje se vrši mašinski i ručno, na nekim mjestima i do dubine od šest metara.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim u julu 1995. godine tokom genocida u Srebrenici.

Ekshumacija koja je počela 4. decembra, a kojom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH, bit će nastavljena.

Čengić podsjeća da su na ovom lokalitetu, odnosno na smetljištu, 1999. godine pronađene tri masovne grobnice. U jednoj su pronađene tri žrtve, u drugoj 17 i u trećoj 320 žrtava. Riječ je o primarnim masovnim grobnicama u koje su bačene žrtve genocida u Srebrenici.

(FENA) H.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.