Vijeće ministara BiH u devet mjeseci ostvarilo pozitivne pomake

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarna skupština BiH u devet mjeseci bilježe pomake u radu, pokazali su rezultati analize koju je vršila nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI).

Predstavnici CCI-a na konferenciji za medije u Sarajevu kazali su da je pozitivna atmosfera na državnom nivou vlasti, koja je podrazumijevala stabilnost vladajuće koalicije i njenu konstruktivnost, odnosno koncentriranost na ciljeve koji su prepoznati kao zajednički, bila najveća vrijednost postizbornog perioda u BiH.

Vlast na nivou države, naveli su, svojim funkcioniranjem davala je i građanima i predstavnicima međunarodne zajednice nadu da političke elite mogu funkcionirati bez stalnih konflikata i raditi u interesu svih građana.

Uime CCI-a Ivica Ćavar istakao je da su nakon skromnih rezultata u ''tehničkom mandatu'', u prvom kvartalu, i relativno dobrog starta novog saziva Vijeća ministara u drugom kvartalu, u trećem kvartalu 2015. godine ostvareni dobri rezultati.

Intenzitet rada je, kaže, bio daleko iznad viđenog u bilo kojoj godini prethodnog mandata.

- U 2015. godini utvrđen je najveći broj strategija, u proteklih pet godina - istakao je.  

Podsjetio je da je u posmatranom periodu Vijeće ministara BiH usvojilo i Reformsku agendu.

- Usvojeni dokument sadrži najvažnije reforme koje trebaju provesti vlasti BiH radi ubrzanja evropskog puta BiH i jačanja održivog, efikasnog i stabilnog ekonomskog rasta - dodao je Ćavar.  

Vijeće ministara je, prema rezultatima analize, donijelo niz mjera čije se pozitivne posljedice već osjećaju.

Ćavar je podsjetio da je usvajanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH izvršena harmonizacija krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom, te usklađivanje s preporukama GRECO-a, Moneyval komiteta i FATF-a.

Osim toga, istakao je, usvajanje okvirne saobraćajne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine otvorilo je puteve za pristup evropskim fondovima.

-  Za razliku od Vijeća ministara oba doma Parlamentarne skupštine BiH imala su pad u intenzitetu rada i produktivnosti. Najznačajniji problem je niska realizacija zakona - naveo je Ćavar.

No, pored loših rezultata na planu zakonskih aktivnosti, Ćavar je istakao da su u devet mjeseci napravljeni značajni pomaci na evropskom putu.

Na početku godine, podsjetio je, u parlamentu je usvojena Inicijativa o opredijeljenosti institucija na svim nivoima vlasti u BiH za provođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

(FENA) M.B.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.