Holandija podržava želju BiH da podnese aplikaciju

14 Jan 2016
1626 puta

Šef holandske diplomatije Bert Koenders danas će pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta izložiti prioritete u radu njegove države koja je od 1. januara počela predsjedavati EU. Među njima je i fokus na daljnji proces proširenja zemljama zapadnog Balkana.

"Dnevni avaz" danas piše da su mu jučer ustupljene smjernice holandske vlade kada je riječ o procesu evropskih integracija BiH. Radi se o stajalištu Vlade Holandije u kojem se ova država, uzimajući u obzir signale koji dolaze iz BiH, referira na posljednji objavljeni paket Evropske komisije o proširenju.

Tako Holandija, kako se navodi precizno u dokumentu, podržava "čvrstu namjeru bosanskih vlasti da tokom holandskog predsjedavanja EU podnesu zahtjev za članstvo".

- Vlada Holandije slaže se s Evropskom komisijom da je novi pristup EU proizveo i novi, pozitivan, zamah u BiH. Ovaj zamah počeo je stvarati potrebne zakonske i institucionalne okvire. Naravno, i potrebno je dalje raditi na
materijalnoj provedbi reformi, a sve na temelju pisma predanosti evropskom putu iz januara 2015. godine - navodi se u smjernicama holandske vlade.

Na stajalištu su, kako se navodi u dokumentu, da BiH treba pratiti izazove koji se nameću ovoj državi, a to su reforma socijalnog sistema, smanjenje javnog sektora, funkcionalno rješenje mehanizma koordinacije. Od bh. vlasti očekuju da što hitnije naprave potrebno usklađivanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vezi s ulaskom Hrvatske u EU te da rade na provedbi presude "Sejdić-Finci".

- Dijelimo stajalište Evropske komisije da je došlo do pogoršanja slobode medija i slobode izražavanja te da treba raditi na mijenjaju ovog trenda. Također, po trebno je raditi i na poboljšanju stanja u oblasti ljudskih prava te uklanjanja diskriminacije - stajalište je vlade Holandije u vezi s aktuelnom situacijom u BiH.

Ozbiljna zabrinutost istaknuta je zbog sve jačih pokušaja destabilizacije BiH koji dolaze iz RS.

- Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog odluke Republike Srpska o organiziranju referenduma o autoritetu državnog pravosuđa. Kada je u pitanju provođenje tog referenduma, on je u suprotnosti s ugovorima države koji se odnosne na pristupanje EU, kao i sa samim Dejtonskim sporazumom - kaže se u aktu holandske vlade.

(FENA) F.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.