U BiH dolaze predsjednik Italije i zvaničnici SAD-a

22 Jan 2016
1625 puta

Bosna i Hercegovina ove će godine biti domaćin samita procesa Brdo-Brijuni, koji će okupiti predsjednike zemalja jugoistočne Evrope (JIE), piše danas "Dnevni avaz".

Glavni organizator skupa bit će Predsjedništvo BiH, pred kojim je veliki izazov, jer u BiH dolaze predsjednici zemalja jugoistočne Evrope.

Iako termin održavanja ovog skupa još nije utvrđen, "Avaz" saznaje da je već poznato ime počasnog gosta, koji na ovakvim skupovima održavanim u zemljama regiona uvijek bude neko od zvaničnika Evropske unije.

Počasni gost na samitu u BiH bit će predsjednik Italije Sergio Mattarella, a očekuje se dasamitu prisustvuje i neki od visokih zvaničnika iz Sjedinjenih Američkih Država. Prema nepotvrđenim informacijama, razmatra se i mogućnost da našu zemlju posjeti i državni sekretar SAD John Kerry, ali o tome još nema potvrde.

Proces Brdo-Brijuni 2013. su zajednički pokrenule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promoviraju regionalna saradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako doprinese daljnjoj stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Evropi.

"Avaz" navodi da će određivanje termina održavanja samita uveliko ovisiti i o napretku BiH na evropskom putu, odnosno datumu predaje aplikacije za članstvo u EU.

Prema sadašnjim informacijama, u svakom slučaju ovaj skup bit će prilika da čelnici zemalja jugoistočne Evrope iskažu svoju podršku BiH na evropskom putu, ali da se razmotre aktuelna opća sigurnosna situacija u Evropi, naročito u svjetlu zajedničke borbe protiv terorizma.

(FENA) F.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.