Optužnica protiv oficira zbog nezakonitog posredovanja u zapošljavanju u Oružanim snagama BiH

06 Feb 2016
1800 puta

Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Seada Durakovića (1967.) iz Bihaća, ranije osuđivanog državljanina BiH, zaposlenog kao profesionalno vojno lice, po činu brigadir u Oružanim snagama BiH sa sjedištem u Banjoj Luci, te Seada Fazlića (1961.) iz Bihaća, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su od jula 2011. godine do kraja septembra 2014. godine, na području Bihaća, optuženi Duraković kao visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH u kontinuitetu obećavao osobama da će, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, koristeći svoj službeni položaj i status, te u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu u različitim iznosima, uglavnom od više hiljada KM, vršiti protivzakonito posredovanje i omogućiti im da se zaposle u Oružanim snagama BiH, na način što će uticati na tok konkursnih procedura unutar ove institucije BiH.

Optuženi Duraković je u više slučajeva, traženjem i primanjem materijalne koristi iskoristio službeni položaj, kako bi izvršio uticaj na druge službene osobe da donesu nezakonitu odluku o prijemu na posao u Oružane snage BiH, te na taj način počinio krivično djelo, bez obzira na činjenicu da svojim uticajem nije postigao namjeravani rezultat.

Prema navodima iz optužnice, Duraković je primao nagradu da izvrši dato "obećanje" , a optuženi Sead Fazlić se tereti da je sa umišljajem pomogao da prvooptuženi primi nagradu, da bi koristeći svoj službeni i uticajni položaj u institucijama BiH posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.