Vlada TK-a usvojila Informaciju o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

08 Mar 2016
2198 puta

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH.

Kantonalni ministar finansija Jakub Suljkanović ocijenio je na pres-konferenciji da je "model sarajevske studije o raspodjeli javnih prihoda model krajnje potrošnje", što je kako tvrdi, za TK neprihvatljivo.

Navodi da je u Kantonu Sarajevo potrošnja najveća jer su u tom kantonu, kako je kazao, pozicionirani svi veliki privredni subjekti. Smatra također da je potrošnja u Kantonu Sarajevo kreirana na način da su primanja kod uposlenika određenih kompanija daleko veća nego po njihovim poslovnicama koje imaju po cijeloj BiH.

-Mi smo Informaciju o raspodjeli javnih prihoda u FBiH temeljili na informaciji koju je usvojila ekspertna vlada 2015. godine, koja se bavila analiziranjem raspodjele prihoda od 2006. kada je usvojen Zakon o pripadnosti javnih prihoda do 2014. godine - kazao je ministar Suljkanović.

Istakao je da je i u "tuzlanskoj inicijativi" u vezi s raspodjelom javnih prihoda skrenuta pažnja da je u Kantonu Sarajevo u odnosu na broj stanovnika raspodjela javnih prihoda po stanovniku daleko veća u odnosu na TK, koji je najmnogoljudniji i ima najveći broj djece u osnovnom i srednjem obrazovanju.

-Ako bi se ukinuli ponderi koji su u članu 9. postojećeg zakona ugrađeni na bazi 2015., prema raspodjeli prihoda Tuzlanski kanton bi trebao da ima 244 miliona KM, a Kanton Sarajevo 214 miliona KM - ustvrdio je ministar Suljkanović.

Navodi da se, prema postojećem Zakonu o raspodjeli javnih prihoda, "omogućava Kantonu Sarajevo da ima 360 miliona KM, a TK 212 miliona KM, što je oko 150 miliona manje sredstava u odnosu na Kanton Sarajevo".

Kao kriterij u Informaciji istaknut je, kaže, i broj nezaposlenih osoba, koji pokazuje razvijenost kantona, kao i pokrivenost uvoza izvozom te Suljkanović navodi da je pokrivenost uvoza izvozom daleko veća u TK-u u odnosu na Kanton Sarajevo.

Smatra i da koncept kakav zastupa KS "dovodi do neravnomjernog razvoja kantona, što ima za posljedicu da će se s perifernih dijelova FBiH vršiti migracija prema Sarajevu zbog boljih uvjeta rada i privilegija, a značajni resursi se ostavljaju postrani".

(FENA) L.A.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.