Karadžiću 40 godina zatvora

24 Mar 2016
1357 puta

Bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovnom komandantu Vojske RS-a Radovan Karadžić danas je pred Haškim sudom osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora za ratne zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine.

Pretresno vijeće je utvrdilo da Karadžić nije kriv po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Vijeće je utvrdilo da su u tim općinama počinjeni zločini, ali da oni nisu imali za cilj da dovedu do djelimičnog ili potpunog uništenja, kao i da nije postojala genocidna namjera. 

Karadžić je osuđen za genocid (Srebrenica) po tački 2 optužnice, za progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, te ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.

Također, osuđen je za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije kao zločin protiv čovječnosti, nehumana djela prisilnog premještanja kao zločin protiv čovječnosti, širenje terora kao kršenje zakona i običaja ratovanja, protivpravne napade na civile kao kršenje zakona i običaja ratovanja, te uzimanje talaca kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Karadžić se nalazio u pritvoru od 21. jula 2008. i ima pravo da mu vrijeme koje je proveo u pritvoru bude uračunato u izdržavanje kazne, a u pritvoru Haškog suda će ostati dok ne bude organizovan njegov transfer u državu u kojoj će izdržavati kaznu.

Sudije Howard Morrison (Velika Britanija) i Melville Baird (Trinidad i Tobago) priložili su djelimično suprotna mišljenja.

(FENA) F.F.

Optuženi snosi individualni krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubojstvo i deportaciju i prisilno premještanje kao zločine protiv čovječnosti - kazao je Kwon tokom ozricanja presude ratnom lideru Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Kwon je kazao da su deportacije, prisilno premještanje i progon bili u namjeri.

- Svojim poricanjem da srpske snage čine zločine po općinama, optuženi je stvorio okruženje u kojem su srpske snage i dalje mogle činiti zločine - zaključio je Kwon.

Međutim, u odnosu na tačku vezanu za genocid, Sudsko vijeće nije moglo da nađe genocidnu namjeru kod optuženog, iako su počinjeni masovni zločini. Tako se genocid ne odnosi na zločine u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Kada su u pitanju zločini vezani za opsadu Sarajeva, Karadžić je kao vrhovni komandant VRS-a dopustio da kampanja granatiranja i snajperskog djelovanja traje u nedogled. Izdao je brojna naređenja, kako na strateškom tako i na operativnom planu.

- Na osonvu dokaza vezanih za snajperske incidente, Vijeće smatra da je ovaj plan uključivao ubistva, teror i terorisanje - kazao je Kwon.

(FENA) F.F.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.