Suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH

06 Apr 2016
1787 puta

Bivši član Predsjedništva BiH tereti se za zločine protiv čovječnosti na području Doboja i Teslića.


Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi danas je u Sudu BiH počelo suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Borislavu Paravcu, te Milanu Ninkoviću, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću.

Optuženi se terete da su od početka maja 1992. do kraja 1993. godine na području Doboja i Teslića učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je bio usmjeren protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Na teret su im stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani, te odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

"Više od hiljadu osoba je zatvoreno u logore, gdje su mučeni, zlostavljani i premlaćivani. Trajne posljedice po zdravlje imaju i danas mnogi preživjeli", kazao je tužilac Mirza Hukeljić.

Najopsežnija optužnica

Također su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Doboja i Teslića, a terete se i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na istom području.

"Tokom progona, ubijeno je više stotina ljudi. Ubistva su počinjena pojedinačno ili u grupi, prilikom strijeljanja zatočenih civilia. Neke od žrtava ukopavane su u masovne grobnice, te poslije rata ekshumirane, dok se za dijelom žrtava još uvijek traga", naveo je Hukeljić.

Optuženi Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba općine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

Iz Tužiteljstva BiH je ranije rečeno kako se radi o najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na tom području.

Paravac je između 2003. i 2006. godine bio član Predsjedništva BiH.

Tužilac Mirza Hukeljić je kazao da će saslušanjem svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza dokazati da su optuženi u okviru širokog i sistematičnog napada svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu. Među najvažnijim dokazima su, kako je reka, spiskovi Bošnjaka i Hrvata nad kojima je izvršen širok i sistematičan napad.

Odbrane nisu iznosile uvodnu riječ, a prvi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 26. aprila, javio je BIRN - Justice Report.

Izvor: Al Jazeera

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.