Za obnovu vodovodne infrastrukture u ZDK 4,4 miliona KM

Sredstvima ostvarenim po osnovu općih i posebnih vodnih naknada u iznosu višem od 4,4 miliona KM u ovoj godini će u svim općinama ZDK-a nadležne službe intervenirati na rekonstrukciji vodovodne infrastrukture oštećene u prirodnoj nesreći 2014. godine te izgradnju novih vodnih objekata.

Grad Zenica za te namjene dobio je 1,3 miliona maraka. Svaka lokalna zajednica ima obavezu dio tih stredstava uložiti u prevenciju od poplava.

Bujice su u maju 2014. godine gotovo potpuno uništile naselja na području zeničke mjesne zajednice Topčić Polje, nanijevši hiljade kubika  zemlje i drugog materijala.

Tada uzrokovane štete na vodovodnoj infrastrukturi u ovoj mjesnoj zajednici,  ali i drugim dijelovima Zenice još nisu u potpunosti sanirane. Slična je situacija i u drugim općinama ZDK-a, projekti su najvećim dijelom pripremljeni no nedostaje novca. Za kapitalne projekte u toj oblasti ove godine je nadležno kantonalno Ministarstvo, od sredstava prikupljenih od vodnih naknada planiralo više od 4,4 miliona maraka.

"Značajan iznos pripada Gradu Zenica, to je cirka 30%, od strane Grada Zenice kandidovali su značajni projekti i evo smatramo da će ovim projektima značajno biti unaprijeđena infrastruktura vodovoda i kanalizacije kao i zaštitnih objekata", pojasnio je  Himzo Smajić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK-a.

60% sredstava od vodnih naknada općine su dužne uložiti u vodozaštitne objekte i prevenciju od poplava. Gradska administracija u Zenici će najveći dio usmjeriti  u mjesnu zajednicu Topčić Polje osiguravajući  uvjete za  pomoći  u iznosu od 500,000 eura koju je Vlada Republike Slovenije ponudila nakon majskih poplava.

"Grad Zenica će obezbijediti istu količinu novca tako da se preventivno izgradi 13 pregada na potoku Baretnjak, Starinskoj rijeci i Ciganskom potoku, time će se samo naselje zaštiti od velike količine nanosa koji dolaze iz sliva ova tri potoka. Mi smo obezbijedili projektnu dokumentaciju za regulaciju i Starinske rijeke i potoka Baretnjak, a slovenačka Vlada će obezbijediti projekat za zaštitu naselja Topčić polje od poplava", kazao je Edin Bijedić, Služba za komunalne poslove i ekologiju Grada Zenica.

Pored toga dio od 1,3 miliona maraka, koliko je za kapitalne projekte koji se finansiraju sredstvima vodnih naknada Zenica ove godine dobila, bit će  utrošen i za  gradnju kanalizacione mreže u jednom i rekonstrukciju vodovoda u  6 zeničkih naselja, te  pripremu projektne dokumentacije za regulaciju  vodotoka u naseljima  Nemila  i Ričice  da bi se spriječilo eventualno plavljene  stambenih objekta.

federalna.ba

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.