VIOLAPHARM: Deset savjeta kako njegovati kožu tokom zimskog perioda!

U slučaju da je Vaša koža sklona pucanju, a suhoća se ne javlja samo u zimskom periodu, potrebno je da u svojoj rutini promijenite par stvari.

  1.       Posjetite dermatologa

Ukoliko svakodnevno imate problema sa kožom, a isti problemi Vas prate i tokom hladnijeg perioda godine, preporuka je da posjetite stručno lice. Dermatolog može  odrediti tip Vaše kože, vrstu oboljenja i predložiti kako ćete nastaviti tretirati kožu.

  1.         Koži je potrebna vlažnost

Vlažiti kožu različitim dermatološkim preparatima nije adekvatan savjet. Uz korištenje preparata za hidrataciju kože, predlažemo da pijete i dosta tekućine, jer se koža hidrira iznutra. U apoteci zatražite radije „oil-based cream“ – kreme na uljanoj podlozi, nego „water-based cream“ – na vodenoj podlozi, zbog strukture kože i boljeg prodiranja lipida.  

  1.       Koristite preparate za sunčanje

Nisu preparati za sunčanje preporučljivi samo tokom vrelih, ljetnih dana, nego i tokom hladnih dana, kada se sunčeva svjetlost reflektuje na snježnom prekrivaču i također, može uzrokovati opekotine na koži. Ukoliko ćete boraviti duže vani, aplicirajte kremu ili losion za zaštitu od sunca, 30 minuta prije izlaska van i ponavljajte svakodnevno.

  1.       Pri ruci, stalno imajte i kremu za ruke

Koža na rukama je znatno tanja, nego na ostalim dijelovima tijela i sadrži manje žlijezda lojnica pa je zbog toga u hladnijem periodu teže održavati kožu vlažnom. Hladni dani, oštri vjetrovi mogu dovesti do svrbeža i pucanja kože. Kožu treba da zaštitite, ne samo toplim rukavicama, već i hidratantnim  kremama.

  1.       Izbjegavajte proizvode na bazi alkohola

Mnoge podloge i puderi za make-up sadrže alkohol u svom sastavu. Pokušajte ove zime da zamijenite takve preparate sa kvalitetnijim, u kojima nema alkohola. Obratite još pažnju da Vaši puderi sadrže vitamine A i E,koji će hidrirati kožu, učiniti je blistavijom i dati zaštitu od oksidativnog stresa. Podloga u boji i puderi od dermatoloških kuća Avene, La Roche Posay, Vichy su naša preporuka za kožu u  hladnim, zimskim danima.

  1.       Odaberite prikladno sredstvo za umivanje

Prva važna stvar je da izaberete najblaže sredstvo za umivanje lica, po mogućnosti neko sa kremastom strukturom, koje u sebi ne sadrži sapune koji će dodatno isušiti kožu, a u skladu sa Vašim tipom kože. Nikako ne zaboravite da bar dva puta nedeljno uradite piling lica, a najbolje je mikrodermoabraziju u salonu ljepote, jer potičete cirkulaciju i na taj način uklanjate mrtve ćelije, zbog čega će Vaša koža moći lakše da diše.

  1.       Ne zaboravite balzam za usne

Najbolje bi bilo da pri ruci imate medicinsko labelo ili grožđanu mast, koja je po strukturi malo masnija i teža na usnama, ali svakako pruža najbolju njegu i naravno piling usana, bar svakog trećeg dana.

  1.       Noćna njega kože

Toplota u našem domu može znatno da isuši kožu, kao i klimatski utjecaji pa Vam preporučujemo da ne zaboravite na noćne kreme, koje su gotovo uvijek po sastavu masnije teksture. Tokom noći, ćelije kože se obnavljaju punom parom, a koža će biti zahvalna na kremama bogatog sastava. Ne zaboravite nanijeti malo kreme i na kožu vrata!

  1.       Piling tijela

Mrtve ćelije je potrebno povremeno skidati, kako bi koža mogla da absorbira sve esencijalne  sastojke iz preparata. Pronađite masku za piling, upotrijebite je i na licu i rukama, nježno i na usnama, a zatim Vašu hidratantnu kremu.

  1.   Ne zaboravite piti dosta tekućine

Najvažnija stvar je hidratacija. Pijte dosta tekućine, bez obzira na godišnje doba! Hidratacija podrazumijeva i pravilan odabir preparata, ako i njegovo korištenje. Potrudite se da ga ne zaboravite nanijeti, a posebnu pažnju obratite na sastav, jer kreme masnije teksture će bolje spriječiti dalje isušivanje. Ukoliko je Vaš tip masna koža, preporuka je Sebyum Hydra krema iz asortimana Bioderma, jer će smanjiti izlučivanje sebuma, a pri tom njegovati masnu kožu sklonu aknama.

Apoteke VIOLAPHARM

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.