USISAVAČI – TREBAMO LI ŠTEDJETI PRI KUPOVINI?

24 Nov 2021
2285 puta

Kada se odlučimo na kupovinu novog usisavača, nekako se uvijek nametne pitanje: koliko je pametno novca potrošiti na taj uređaj? Raspon cijena usisavača vrlo je širok, te se na ovo pitanje ne može sveobuhvatno odgovoriti. Ipak, pokušaćemo vam pomoći nekim od najvažnijih savjeta.

Većina potrošača pri kupovini usisavača želi uštedjeti, i stoga pazi na najnižu moguću cijenu. Međutim, ovo nije baš preporučena strategija, jer su jeftini uređaji obično i manje kvalitetni. Ali, koliko trebamo novca uložiti za solidan usisavač?

Modeli i cijene usisavača vrlo su različiti, ali sve ispod granice od 50 eura, može se sa sigurnošću opisati kao jeftinija, početna klasa, i ovim odabirom dugoročno ćete platiti više. Razlog za ovo je što, dok pristojan usisavač osigurava čiste podove u vašem domu nekoliko godina bez ikakvih problema - jeftiniji se mnogo brže kvare. Popravka se obično ne isplati, pa morate ponovo kupiti novi usisavač. Začarani krug se tako nastavlja...

Navešćemo neke od glavnih nedostataka usisavača lošijeg kvaliteta, kako biste mogli sebi pravovremeno predočiti -  hoće li vam te manjkavosti smetati ili ne.

Oni su:

  • Vrlo bučni
  • Usisna snaga im je slabija
  • Imaju veću potrošnju energije
  • Manje su otporni na udarce
  • Kraći vijek trajanja

 

Prije odluke o iznosu koji želimo odvojiti za novi usisavač, trebalo bi razmisliti o nekim pitanjima , vezano za upotrebu uređaja:

  • Kolika je površina koju trebamo redovito usisavati?
  • Koliko često planiramo koristiti usisavač?
  • Za kakve podove ćemo ga koristiti – tepihe ili tvrde podove?
  • Da li naš usisavač mora savladati posebne izazove kao što je životinjska dlaka?

 

Savjet: ukoliko niste mogućni izdvojiti veći iznos novca za kupovinu usisavača, odvojite vrijeme i pregledajte recenzije i testove, jer se u jeftinijem rangu ipak mogu naći solidni, možda nešto stariji, modeli priznatih proizvođača.

 

Cijenovni rang modela usisavača možemo podijeliti ovako:

  • Jeftini modeli 40 – 70 eura
  • Modeli srednje cijene 70 – 100 eura
  • Skuplji modeli 100 – 130 eura

Ako ćete usisavati retko, po podesnoj površini, onda možete mirne savjesti potražiti u rasponu cijena između 40 i 70 eura. Ako vam je potreban samo rezervni usisavač, biće vam dobar i najjeftiniji aparat. Ali, za veće zahtjeve treba uložiti najmanje 70 eura. Ovo se odnosi na klasične cilindrične modele sa vrećicom, kao i neke bez vrećice.

Uređaji bez vrećice su skuplji, ali se viša cijena isplati već kroz dodatne troškove za kupovinu novih vrećica. Međutim, u srednjem cijenovnom rangu mogu se naći odlični modeli ovih usisavača, sa vrlo dobrom ocjenom od korisnika.

Najpoznatiji model usisavača bez vrećice svakako je elegantni - Dyson, koji ima gotovo kultni status i veliki broj korisnika, bez obzira na visoku cijenu.

 

Zaključak - usisavači potvrđuju pravilo da kvalitet ima svoju cijenu. Skuplji modeli su efikasniji, jače usisne snage, tiši u radu i štedljiviji u potrošnji energije. Vijek trajanja im je, također, duži.

Razmislite o svemu navedenom kada budete kupovali vaš novi uređaj, a mi vam savjetujemo  posjetu stranici jeftinije.hr, gdje vas očekuje veliki izbor modela usisavača u širokom rasponu cijena.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.