21.02. - Dogodilo se na današnji dan

- 1677. Umro nizozemski filozof Baruch de Spinoza, jedan od najznačajnijih i najdosljednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije. Osnovna misao njegove filozofije izražena je u djelu Etika, posmrtno objavljenom, u kojem strogo racionalistički izlaže svoje učenje po kojem su Bog i priroda identični, a svijet beskonačan.

- 1838. Američki fizičar, slikar i izumitelj Samuel Finley Breese Mose demonstrirao je američkom predsjedniku Martinu van Burneu u Washingtonu svoj izum-telegraf, aparat za slanje šifriranih brzojava na veću udaljenost.

- 1916. Kod francuskog gradića Verduna počela je jedna od najsurovijih bitki 1. svjetskog rata. Nijemci su opsadom Verduna pokušali iscrpiti francuske snage, bitka je završila sredinom prosinca iste godine, sa svake strane bilo je pola milijuna mrtvih i ranjenih. Obranjeni Verdun postao je simbol otpora Francuske.

- 1972. Američki predsjednik Richard Nixon doputovao je u povijesni posjet Kini, čime je počeo proces ponovne uspostave diplomatskih odnosa između tih dviju zemalja.

- 1984. U Moskvi je umro ruski književnik Mihail Aleksandrovič Šolohov. Najbolje mu je djelo roman "Tihi Don" s temom rata i mira u sredini donskih kozaka u vrijeme Prvog svjetskog rata, revolucije i građanskog rata. Godine 1965. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

- 1991. Umrla Margot Fonteyn, vjerojatno najbolja engleska balerina svih vremena i jedna od najcjenjenijih baletnih umjetnica svoga doba u svijetu.

- 1995. Chikaški je broker Steve Fossett upravljajući balonom uspio preletjeti Tihi ocean. Krenuo je iz Seula 17. veljače iste godine, te zatim sletio u kanadskom Leaderu.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.