06.03. Dogodilo se na današnji dan

- 1475. Rođen je talijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Micelangelo Buonarotti. Opsjednut ljudskim tijelom, stvorio je monumentalnu sliku čovjeka kao Herkula i heroja, centralni lik Božjeg svemira. Michelangelo je, pored Leonarda da Vincija, jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti općenito, s uzorom u svom prethodniku Donatellu.

- 1900. Umro je njemački inženjer Gottlieb Wilhelm Daimler, koji je 1883. godine konstruirao prvi automobilski benzinski motor. Godine 1890. osnovao je kompaniju Daimler Motoren Gesellschaft, koja se 26 godina nakon njegove smrti ujedinila s fabrikom Carla Benza u kompaniju Daimler Benz, proizvođača prestižnih automobila mercedes.

- 1927. Rođen je kolumbijski književnik Gabriel Garcia Marquez. pisac "magičnog realizma", žanra koji miješa mitove, magiju i realnost, najviše je doprinio da latinoamerička literatura dođe u centar paženje svjetske kulturne javnosti 60-ih godina 20. stoljeća. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. ("Sto godina samoće", "Ljubav u doba kolere"). 

- 1957. Dvije nekadašnje britanske kolonije Zlatna obala i Tugoland ujedinile su se i formirale neovisnu zapadnoafričku državu Ganu.

- 1973. Umrla američka književnica Pearl Buck, prva američka žena-dobitnica Nobelove nagrade za književnost. S puno simpatija pisala je o teškom životu kineskog naroda, posebice žena, u predrevolucionarnoj Kini. "Istok-Zapad", "Dobra zemlja", "Sinovi", "Mati", "Zmajevo sjeme", samo su neka od njenih djela.

- 1980. Francuska književnica belgijskog podrijetla Marguerite Yourcenar postala prva žena član Francuske akademije.

- 2001. Tokom hadždža u Meki u stampedu vjernika poginule 34 hadžije. 

- 2005. U SAD-u umro fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Hans Bethe, koji je pobjegao iz nacističke Njemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.