Ptice koriste najbolje 'građevinske' materijale

Ptice mogu naučiti da koriste najbolje građevinske materijale za svoja gnijezda, tvrde naučnici.

Ranije se mislilo da je izbor ptica koje biraju materijal za pravljenje svojih gnijezda uvjetovan njihovim genima – svaka vrsta ptice ima „urođeni šablon gniježđenja.“ 

Ali eksperimenti su sada pokazali da je to kognitivno kompleksnija aktivnost. 

Studija, objavljena u Kraljevskim društvenim novinama B Procedure, uključila je davanje zebama izbora mekanih i čvrstih vlakana za pravljenje gnijezda. 

„Otkrili smo da zebraste zebe vole čvršće vlakna“, objasnila je vodeća istraživačica dr. Ida Bailey sa Univerziteta St. Andrews.

„Ta vrsta vlakana je za njih efikasnija, jer one nemaju baš veliki izbor vlakana sa kojima mogu da rade.“

Dr. Bailey i njene kolege su htjele da testiraju kakva je sposobnost učenja kod ptica; njihovi  testovi imali su za cilj da otkriju da li ptice mogu da nauče da razlikuju materijale na osnovu njihovih karakteristika.

Da bi se to testiralo, jednoj grupi zeba dali su fleksibilna, mekana vlakna, a drugoj čvršća. Obje grupe ptica kasnije su dobile da izaberu fleksibilna ili čvrsta vlakna. A ptice koje su određene da prave gnijezda sa mekanim vlaknima same su izabrale čvršća vlakna.

„Postoji ogroman broj različitih gnijezda u prirodi“, kaže Dr. Bailey. „To su neke stvarno fantastične stvari - ptice pričvršćuju listove jedan za drugi, ili ptice koje pletu gnijezda koja izgledaju kao viseće korpe".

„I pošto se ptice ne smatraju pametnim kao ljudi, koji prilično lako mogu naučiti da koriste različite materijale, pretpostavlja se da postoji neki genetski obrazac u ptičijem mozgu. To u stvari pokazuje da je učenje takođe veoma bitno za donošenje njihovih odluka.“

Mike Toms iz Britanskog ornitološkog fonda rekao je da je ovo istraživanje dosta toga otkrilo.

„Moglo bi objasniti različitost materijala koji koriste pojedinačni uzorci iste vrste koji prave gnijezda u istoj oblasti“, rekao je on za BBC News. 

„Ovo novo saznanje zasigurno povećava moje poštovanje prema „građevinskim“ vještinama ptica kao što je dugorepa sjenica, koja koristi više hiljada komadića materijala kako bi napravile svoja kupolasta gnijezda od mahovine, lišaja, paučine i perja.“ 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.