Uskoro rješenje za rodnu kuću Adolfa Hitlera

Rješenje za rodnu kuću Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau moglo bi biti uskoro pronađeno. 

Već dvije godine, od kada se nevladina organizacija "Lebenshilfe" iselila iz ovog zdanja, postavlja se pitanje o adekvatnom korištenju zgrade. Mnoge ideje su iznijete, o mnogima diskutirano, ali do sada nije bilo rješenja. 

Naime, vlasti su željele da se spriječi da neko kupi kuću ko bi od nje napravio spomen obilježje Hitleru, za kojeg većina Austrijanaca najradije ne bi ni da se pominje da je rođen u njihovoj zemlji. 

U Ministarstvu unutarnjih poslova nedavno je održan sastanak s predstavnicima loklanih vlasti Braunaua i vlasnicom zgrade.
Što je interesantno vlasnica se do sada pokazala kao veoma težak partner u razgovorima, te je odbijala svaku promjenu. 

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova bilo je glavni "stanar" ove zgrade od 1970-tih godina, a grad Braunau - "podstanar". 

Prošlog ljeta je nevladina organizacija "Folkshilfe", zajedno s "Folkshohschule" prijavila da je zainteresirana za tu zgradu i predala koncept korištenja, koji je planirao kancelariju za integraciju stranaca, kurseve jezika za strance, kao i kancelariju za socijalna pitanja i slično. 

Da bi se u tu zgradu s "mračnom" prošlošću uselili novi stanari potrebno je izvršiti sveobuhvatnu sanaciju. 

O tim planovima su sada vođeni razgovori u Beču i vlasnici je dato vremena da do kraja nedjelje podnese pismenim putem stav o budućem korištenju. 

U Ministarstvu s optimizmom iščekuju istek roka, i ističu da su razgovori bili konstruktivni. 

Vlasnica zgrade je, navodno, promijenila svoje mišljenje i odustala je od namjere da proda zdanje. 

Danas veoma neomiljenu nekretninu porodica sadašnje vlasnice je 1938. godine, poslije "Anšlusa" Austrije Trećem rajhu, prodala Nacionalsocijalističkoj partiji, prenosi Tanjug. 

Hitlerov lični sekretar Martin Borman je kupio kuću po nalogu NSDAP-a za ogromnu svotu, a 1954. godine su je raniji vlasnici povratili za djelić nekadašnje prodajne cijene. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.