29.09. Dogodilo se na današnji dan

29 Sep 2014
2961 puta

1457. Rođen je najveći španjolski pripovjedač i jedan od najvećih pisaca svjetske književnosti Miguel de Cervantes Saavedra. Autor je mnogih djela od kojih su najpopularnija roman Bistri vitez Don Quijote od Manche te zbirka novela Uzorite novele.

- 1518. Rođen talijanski slikar Jacopo Robusti-Tintoretto, jedan od najvećih majstora 16. stoljeća, poznat po vještini postizanja izuzetnih svjetlosnih efekata.

- 1758. Rođen je Horatio Nelson, britanski pomorac i admiral. Slavu jednog od najvećih stratega pomorskog ratovanja Nelson je stekao u bitkama protiv revolucionarne Francuske i Napoleona

- 1885. U Blackpoolu u Engleskoj pušten je u promet jedan od prvih električnih tramvaja. Tramvaj je pušten u promet šest godina nakon što je Siemens demonstrirao električne tračnice. Inauguraciju tramvaja predvodio je Holroyd Smith, koji je i izumio sustav, te Alderman Harwood, gradonačelnik Manchestera.

- 1902. U Parizu je umro francuski romanopisac Emile Zola. Na Zolu su presudno utjecali radovi iz fiziologije i Darwinova kapitalna djela o postanku vrsta i čovjeka. Angažirao se i u znamenitoj Dreyfussovoj aferi na strani nedužna časnika i time navukao gnjev vlasti. Umro je ugušen ugljičnim monoksidom iz sobne peći. Djela; "Nana", "Zemlja", "Slom", "Germinal" i druga.

- 1909. U Zagrebu je umro veliki hrvatski pjesnik Vladimir Vidrić, autor jedne, ali izuzetne vrijedne zbirke pjesama "Pjesme", koju je objavio 1907. u vlastitoj nakladi.

- 1913. S broda "Dresden" tajanstveno je u Engleskom kanalu nestao znameniti njemački strojarski inženjer Rudolf Diesel, konstruktor motora s unutarnjim izgaranjem.

- 1913. U Malmou rođena švedska glumica Anita Ekberg, koja je svjetsku slavu stekla u Fellinijevu filmu "La Dolce vita".

- 2001. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o borbi protiv terorizma i sprečavanju financiranja terorista. Rezolucijom je predviđeno uvođenje sankcija svakoj zemlji koja ne bude poštovala antiterorističke mjere.

(Fena) ck

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.