15.04. Dogodilo se na današnji dan

- 1452. Rođen je talijanski slikar, kipar, arhitekt, pronalazač, znanstvenik i mislilac, Leonardo da Vinci. Bio je jedan od najznačajnijih umova renesanse spoznavši srednjovjekovno enciklopedijsko znanje s egzaktnom modernom metodom opažanja. Leonardo je naslikao relativno malo slika od kojih su najpoznatije "Bogorodica u špilji", "Sveta Ana", "Posljednja večera" i "Mona Lisa". Potkraj života prešao je u Francusku gdje je i umro 2. svibnja 1519. godine.

- 1707. Rođen je Leonhard Euler, švicarski matematičar, fizičar i astronom. Napisao je oko 900 radova, razvio je teoriju redova, uveo tzv. Eulerove integrale, riješio mnoge diferencijalne jednadžbe, a u diferencijalnoj geometriji dao je prvu formulu zakrivljenosti ploha (Eulerov poučak). Posebno su važna dva njegova istraživanja u hidrodinamici, gdje je razvio teoriju turbina. Proučavao je širenje zvuka i svjetlosti. Euler je najproduktivniji matematičar u povijesti. Nakon njegove smrti, Sanktpetersburška je akademija još punih 50 godina tiskala njegove neobjavljene radove.

- 1923. Američki znanstvenici Frederick Banting i J.J.R. Macleod patentirali su inzulin, lijek koji služi za regulaciju šećera u krvi, zbog čega su dobili i Nobelovu nagradu za psihologiju i medicinu. Do njihovog otkrića koristio se inzulin ekstrahiran iz goveđe ili svinjske gušterače koji je često bio neučinkovit, a ponekad je izazivao i vrlo ozbiljne alergijske reakcije. Danas se inzulin proizvodi tehnologijom rekombinantne DNK, uz pomoć genetski modificirane bakterije Escherichije coli, a za život je neophodan lijek osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1.

- 1959. U Londonu je rođena glumica Emma Thompson, priznata engleska glumica, komičarka i scenaristica ovjenčana s dva Oscara, te nagradama Emmy, Zlatni globus i BAFTA. Do sada je snimila 20-ak naslova. Recentan glumački rad uključuje serijal o Harryu Potteru gdje glumi profesoricu Sybill Trelawney i film "Dadilja McPhee".

- 1979. U potresu u Crnogorskom primorju poginulo je više od 100 osoba, oko 600 ih je ozljeđeno, a više od 80.000 ostalo je bez svojih domova.

- 1980. U Parizu je umro francuski filozof, romanopisac, esejist, dramaturg, scenarist i kritičar Jean-Paul Sartre. Sartreu je 1964. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, ali ju je odbio primiti iz moralnih razloga. Najpoznatija su mu djela "Putovi slobode", "Riječi", "Mučnina".

- 1989. U britanskom gradu Sheffeldu, na stadionu Hillsborough, nekoliko minuta nakon početka nogometne utakmice između Nottingham Foresta i Liverpooloa dogodila se nesreća. U naguravanju koje je nastalo između navijača poginulo je 95 osoba, a još jedna osoba poslije je umrla u bolnici.

- 1990. U 84. godini života umrla je švedska filmska glumica Greta Garbo, jedna od najvećih glumica nijemog i zvučnog filma 20. stoljeća. U zlatnom razdoblju svoje karijere nanizala je velike dramatične uloge u filmovima Kraljica Kristina, Ana Karenjina, Grand Hotel i Dama s kamelijama. Godine 1939. snimila je film koji odudara od njezinog melodramatskog stila – satiričku komediju Ninočka, koja je postigla svjetski uspjeh i nominaciju za tri Oscara. Nakon neuspjeha filma Žena s dva lica božanstvena se Greta Garbo 1941. zauvijek povukla s filma.

- 1998. Bivši kambodžanski diktator Pol Pot umro od srčanog udara. Tijekom njegove četverogodišnje vladavine od 1975. do 1979. više od milijun osoba je ubijeno ili je umrlo od mučenja, gladi i bolesti.

- 2001. U 49. godini života od limfoma je umro legendarni punk-roker Joey Ramone pjevač punk-rock skupine "Ramones". Punk-rock ikona, poznat po svojoj kožnoj jakni i sunčanim naočalama, sa svojom je skupinom otvorio put sastavima kao što su Clash i drugi. Imao je dugačku crnu kosu, koja mu je prekrivala gotovo čitavo lice. Ramones su osnovani 1974. godine u Queensu, a prvi album snimili su 1976. Među njihovim najpoznatijim pjesmama su "I Wanna Be Sedated", "Teenage Lobotomy", "Sheena Is a Punk Rocker". Skupina se raspala 1996. godine.

- 2005. U memorijalnom parku holokausta u Brooklynu otkrivena spomen ploča žrtvama logora Jasenovac, Hrvatska, što je prvi javni spomenik u SAD-u stradalima u tom logoru.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.