DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 28.04.

28 Apr 2015
3471 puta

1758. Rođen peti američki predsjednik James Monroe. Zaslužan je za otkup Louisiane i Floride. Bio je glasovit kao inicijator tzv. Monroeove doktrine. Bio je priv američki predsjednik koji je 1817. prisegnuo na stubištu ispred zgrade Kongresa.

- 1789. Pobunjena posada na engleskom brodu "Bounty" ostavila je svog zapovjednika, okrutnog kapetana Williama Blighta i 18 njegovih pristaša u vodama kod Tahitija. Osuđen da nađe smrt u oceanu, Blight se u dramatičnoj plovidbi dugoj tisuće kilometara ipak dokopao kopna, što je jedan od najvećih pothvata u povijesti pomorstva.

- 1908. Rođen je industrijalac Oskar Schindler, koji je zajedno sa svojom suprugom Emilijom za vrijeme Drugoga svjetskog rata spasio od smrti 1800 židova zaposlivši ih lažno u svojoj tvornici.

- 1918. Umro je Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914. Princip se pred policijom i sudom držao herojski i kao maloljetnik osuđen je na 20 godina teške tamnice. Obolio je od tuberkuloze i umro u tamnici u gradu Terezin u Češkoj, šest mjeseci prije sloma Austro-Ugarske.

- 1928. U Opatiji rođen Frank Horvat, profesionalni umjetnički fotograf. Studirao je na Likovnoj akademiji u Milanu, ostvario je veliku fotografsku karijeru, u Parizu je radio zajedno s Henrijem Cartier-Bressonom. U zlatno doba modne fotografije snimao je za Vogue, Harper’s Bazaar, Jardin des Modes, Elle, Glamour. Njegovi su prizori uvijek životni, i najčešće se odvijaju na ulici.

- 1939. Adolf Hitler odbacuje njemačko-poljski pakt o nenapadanju sklopljen u Berlinu 26. siječnja 1934. godine, i njemačko-britanski ugovor od 18. lipnja 1935. godine.

- 1945. U Dongu na jezeru Como, pri pokušaju bijega u Švicarsku, uhićen je i strijeljan talijanski diktator, državnik i političar Benito Mussolini zajedno sa svojom ljubavnicom Clarom Petacci. Sljedećeg dana Mussolinijevo tijelo, zajedno s tijelom Pettaci i tijelima drugih poznatih fašista obješeno je naglavačke u Milanu.

- 1974. U Madridu je rođena španjolska glumica Penelope Cruz Sanchez. Glumila je u filmovima Šunka, šunka, Djevojka tvojih snova, Sve o mojoj majci, Nebo boje vanilije, Bandidas. Za ulogu u filmu Woodyja Allena, Vicky Cristina Barcelona, nagrađena je Oscarom za najbolju sporednu glumicu za 2008. godinu, čime je postala prva Španjolka dobitnica Oscara. Također je dobitnica nagrada Goya, BAFTA, kao i nagrade Filmskog festivala u Cannesu.

- 1994. U Splitu postignut dogovor o osnivanju Vlade Federacije BiH. Nova Vlada sastojala se od 12 mininstara (sedam Bošnjaka i pet Hrvata).

- 1997. U Sarajevu prvi put u povijesti bh. medicine izvršena operacija na otvorenom srcu. Američki kardiokirurg William Novick izvršio je dvije operacije. Operirano je dvoje djece s urođenom srčanom manom, desetogodišnju djevojčicu iz Goražda i četveromjesečnog dječaka iz Sarajeva.

- 2001. Prvi turist u svemiru američki biznismen Dennis Tito platio 20 milijuna dolara za svoje putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, na koje je otišao s ruskom posadom.

- 2004. Makedonski političar Branko Crvenkovski izabran je za predsjednika države, u drugom krugu izbora. Bili su to prijevremeni izbori, nakon tragične smrti predsjednika Borisa Trajkovskog u zrakoplovnoj nesreći.

(Fena) ck

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.