Aktiv žena Safir iz Norčepinga obilježava 20. godišnjicu

03 Feb 2016
2301 puta

Aktiv žena "Safir", koji djeluje pri Udruženju "BiH" u Norčepingu, ove godine obilježava 20. godišnjicu te će 6. februara organizirati svečanost humanitarnog karaktera.

Od samog početka Aktiv je bio angažiran na integraciji bh. građana u švedsko društvo, a istovremeno i na promociji bh. kulture.

-U početku smo bile mnogobrojnije, a sada se svelo na 20-ak aktivnih članica i isto toliko pasivnih koje su tu kad nam zatreba. Ono što je najvažnije od svega, družimo se 20 godina. Imamo sastanke Aktiva svake srijede u Udruženju, a jednom mjesečno u gradskoj biblioteci organiziramo čitanje knjiga na švedskom i bosanskom jeziku - kaže predsjednica AZ ”Safir” Šefika Makaš.

Članice pripremaju i bosanske specijalitete za potrebe Udruženja te u povodu različitih manifestacija, a bave se i horskim pjevanjem kojim su postigle velike uspjehe.

-Ranije smo pobjeđivale i osvajale prvo mjesto na regionalnom i saveznom takmičenju u Švedskoj. Sada kad nas je manje, osvojile smo treće mjesto na saveznom takmičenju prošle godine, na što smo jako ponosne. I naše solistice postižu uspjeh s interpretacijama sevdalinke - dodaje Makaš.

Aktiv žena ”Safir” je član Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena i djeluje u projektu ”Kaži to sa vezom” koji je postigao velike uspjehe i bit će nastavljen u uvoj godini imenom ”Mir”.

-Vezemo naše zidnjake (vezene krpe) i tako promoviramo kulturu naše BiH, ali i nove nam zemlje Švedske. Naši zidnjaci se izlažu u bibliotekama širom Švedske i na to smo ponosne - rekla je Makaš.

(FENA) L.A.

ocijeni
(1 glas)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.