Mađarska u Zavidoviće šalje tim za prečišćavanje vode Istaknuto

Situacija na poplavljenim područjima u BiH je malo bolja - potvrdio je glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

- Svi timovi koji su bili dosada rade. Neki će timovi napustiti BiH. Sutra se vraća tim iz Slovenije, tim iz Češke, s obzirom da u Češkoj imaju problema sa poplavama, tako da će oni ići - kazao je Malagić. 

Ističe da je na nekim područjima situacija dosta zadovoljavajuća tako da se timovi prebacuju na druge ugrožene lokacije. 

- Tako će tim iz Poljske sa dvije pumpe velikog kapaciteta iz Bosanskog Šamca biti prebačen na šire područje Tuzle gdje ima problema sa zaostalom vodom - kazao je Malagić. 

Dodao je da se najavljuju i novi timovi. Mađarska je najavila dolazak tima za prečišćavanje vode koji će biti smješten u Zavidoviće. 

- Definitivno idemo ka fazi sanacije ovih poplavljenih područja. Već smo jučer najavili da će iduće sedmice početi velika međunarodna vježba u kojoj učestvuju Oružane snage BiH i EUFOR, a upravo te snage i mehanizacija bit će iskorišteni za čišćenje, sanaciju, deratizaciju, dezinsekciju terena - kazao je Malagić. 

Dodao je da će Operativno-komunikacijski centar Ministarstva sigurnosti BiH koordinirati ove aktivnosti. 

- Poslali smo poziv svim lokalnim zajednicama da nam na vrijeme dostave sve prioritete gdje je potrebno angažirati te mašine, ljudstvo i sve što će biti na raspolaganju kako bi mogli tokom te operacije, koja će trajati oko dvije sedmice, da se maksimalno iskoriste ti kapaciteti da bi se što veći dio površina očistio, odvezlo smeće i izvršila deratizacija i ostale nužne radnje - kazao je Malagić. 

Na pitanje gdje je najteža situacija, kazao je da je to i dalje Posavina. 

- U brojnim naseljima se zadržava voda. Ona lagano opada, ali i dalje su ta naselja pod vodom i ne može se još u brojnim naseljima prići pravoj sanaciji, dakle čišćenju terena s obzirom da se još voda zadržava. Svi timovi tamo rade. Nadamo se da će se vrlo brzo situacija popraviti kako bi naredni timovi koji će učestvovati u čišćenju, deratizaciji, mogli pristupiti tom dijelu - kazao je Malagić. 

(Fena)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.