Sutra godišnja skupština žepačkih pčelara Istaknuto

Udruženje pčelara općine Žepče u subotu, 22. februara, održat će redovitu godišnju skupštinu na kojoj će biti sumirani ostvareni rezultati iz prošle godine. 

Udruženje je aktivno tijekom cijele godine kroz brojna predavanja i zajedničke sastanke. 

Tajnik Udruženja Petar Šumić istaknuo je da je protekla godina bila za nijansu bolja od 2011. i 2012., koje su bile potpuno sušne i teške za poljoprivredu općenito, a posebno kada se radi o proizvodnji meda. Vremenski uvjeti su bili prilično nepovoljni što je prouzrokovalo i slabije prinose, prenosi Radio Žepče. 

Iako uvjeti u 2013. godini nisu bili idealni, ipak se uspjelo proizvesti nešto meda, kako kaže Šumić, ne mnogo količinski, ali ipak vrlo kvalitetnog proizvoda. 

Žepački med je prilično konkurentan na tržištu s obzirom na to da u bližoj okolini nema industrije koja bi stvarala zagađenost zraka i tla. Ovaj kraj bogat je voćnjacima i zasadima ljekovitog bilja, što znatno doprinosi kvaliteti meda. 

Udruženje pčelara općine Žepče trenutno broji 58 članova, koji posjeduju oko 2.300 košnica, s tendencijom rasta. 

Na pitanje kolika je zainteresiranost mlađe populacije za ovu vrstu proizvodnje, Šumić odgovara da je u tijeku realizacija programa uz pomoć IFAD-a koji se sastoji od deset košnica s kompletnom opremom, u svojstvu oglednog pčelinjaka, koje će biti stacionirane u Žepču, s ciljem osposobljavanja i edukacije mlađih generacija zainteresiranih za pčelarstvo. 

Meteorolozi predviđaju da će ljeto 2014. godine biti natprosječno toplo i sušno, što stvara dodatnu zabrinutost pčelara, ali ipak do kraja ostaju optimistični, te se nadaju da situacija ipak neće biti toliko teška i da će i ove godine žepački med naći svoje mjesto u domaćinstvima.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.