Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se srede evidencije nezaposlenih

21 Feb 2024
305 puta

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno je kako je neophodno nastaviti i ubrzati reformske procese kada se radi o fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima privrede u Federaciji BiH.

– Potrebno je posebno na kvalitetan i održiv način riješiti pitanja doprinosa, poreza na dohodak i dobiti, te s tim u vezi urediti i pitanje minimalne plaće i drugih primanja zaposlenih u realnom sektoru u FBiH – usaglasili su se učesnici sastanka.

Predstavnici Vlade ukazali su na važnost očuvanja ravnoteže unutar sistema, vodeći računa o negativnom trendu u punjenju fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, ali i održivosti sistema drugih obaveza prema korisnicima u Federaciji BiH.

Poslodavci su naglasili i važnost reforme i liberalizacije tržišta rada u Federaciji BiH, kroz hitno usvajanje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Zakona o zapošljavanju stranaca u FBiH i Zakona o radu.

Istaknuto je da je važno da se ovim propisima razdvoje evidencije nezaposlenih osoba od aktivnih tražitelja posla.

Poslodavci su naglasili da je reforma zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite za poslovno okruženje još jedno od prioritetnih pitanja. Ocijenili su neprimjerenim važeće zakonsko rješenje prema kojem ukupan teret od 42 dana bolovanja u FBiH pada isključivo na teret poslodavaca, te da se također i obaveza liječenja kao posljedica povreda na radu, bez obzira na krivicu i odgovornost poslodavca, prenosi isključivo na poslodavce.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je najavio i rješavanje pitanja kada je riječ o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća, kao ključne tačke razgovora predstavnika vlasti, te reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata u Federaciji BiH.

Današnjem sastanku su prisustvovali pored Nikšića i dopremijeri i federalni ministiri, finansija Toni Kraljević i razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministar pravde Vedran Škobić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Sastanku su uime Udruženja poslodavaca u FBiH prisustvovali predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović, direktor Mario Nenadić i članovi Upravnog odbora Udruženja Safudin Čengić, Adem Hanić, Ladislav Bevanda i Rasim Memagić.

(faktor.ba)

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.