DJEČIJI OSMIJEH ZA MIRSADA BEĆIRBAŠIĆA

21 Feb 2024
409 puta

Nagrada za najbolju knjigu za djecu i omladinu u Bosni i Hercegovini, u prošloj godini, DJEČIJI OSMIJEH, koju dodjeljuje Izdavačko-štamparska kuća PLANJAX komerc Tešanj, pripala je, nedavno preminulom književniku, Mirsadu Bećirbašiću iz Sarajeva, upravo je to jutros saopćeno iz PLANJAX PRESSA. Ovo vrijedno priznanje sastoji se od 10.000 KM (pola u novcu, pola u štampanju knjige), plakete i uklesanog imena i prezimena laureata u kamen, na SPOMENU PISCU, koji je postavljen u Pjesničkom parku Izdavačko-štamparske kuće PLANJAX komerc, koja ove godine obilježava 36. godišnjicu uspješnog rada.

- Promocija nagrađene knjige CUCLALADIN I TETKINO ZLATO, Mirsada Bećirbašića, bit će održana na XXXV Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu, a otkrivanje spomena piscu sa uklesanim imenom i prezimenom laureata, bit će upriličeno 25. maja u Pjesničkom parku u Bobarama, kada će se održati tradicionalni Pjesnički maraton u Aleji pisaca, na kojem učestvuje oko 120 pjesnika iz BiH. Tom prilikom bit će uručena nagrada „Dječiji osmijeh“, kao i nagrade „Musa Ćazim Ćatić“, „ Smajl F. Terzić“, „Nafa Bukvić“, zatim Planjxovo pero i Planjaxova plaketa. Sve će to biti u sklopu 36. književnih susreta PROLJEĆE S PLANJAXOM, koje ova kuća organizuje od 1. aprila do 31. maja ove godine u Tešnju, Zenici, Kaknju, Travniku, Mostaru, Sarajevu i Tuzli, istakao je akademik, prof. dr. Bajruzin Hajro Planjac, utemeljitelj ove vrijedne nagrade.

- Dakle, različitim aluzijama na klasičnu dječiju književnost „Cuclaladin i tetkino zlato“ Mirsada Bećirbašića je knjiga koja priziva cijeli korpus svima poznatih klasičnih tekstova za djecu koji su bitno utjecali na etičke i mnoge druge obrazovne i odgojne norme svijeta u kojem živimo, dok intertekstualnost priča i poema u ovoj knjizi govori o suodnosu između tekstova za djecu nekad i sad i njihovih značenjskih praksi koje se jesu mijenjale i mijenjaju svakodnevno. Ipak, knjiga kao da teži brisanju ideologija i krutih nazora koji jesu bili prisutni dugo u dječijoj književnosti nekad, ali potpuno nenametljivo i na način njegovanja univerzalnih vrijednosti koje se ne mijenjaju, što je posebno vidljivo iz perspektive etičke kritike u proučavanju dječije književnosti, čiji je zadatak da u kontekstu današnjeg vremena etički analizira i (re)interpretira brojne odgojne elemente dječije literature, istakla je prof. dr. Mirzana Pašić Kodrić, selektorica DJEČIJEG OSMIJEHA za 2023. godinu.

M.Bašić

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.