Općina Doboj Jug: Jasminka Begić razgovarala sa predstavnicima RVI

Nakon nedavno održane redovne godišnjo - izvještajne skupštine RVI Doboj Jug na kojoj su iznesene neke primjedbe na račun Općine i JZU Poliklinika sa dnevnom bolnicom Doboj Jug, Općinska načelnica Jasminka Begić je sa direktorom JZU Poliklinika sa dnevnom bolnicom Doboj Jug prim. dr.Emirom Čabrićem primila delegaciju RVI koju su činili predsjednik UO Kemal Zajimović i predsjednik Skupštine RVI Doboj Jug Zlatan Grbić.

Oni su općinskoj načelnici dostavili pismeno primjedbe koje su se odnosile na nemogućnost liječenja RVI pripadnika ARBiH, povratnika u RS u JZU Poliklinika sa dnevnom bolnicom koji se susreću sa problemima u mjestima povratka, zatim problemima sa uspostavljenom,a ne funkcionalnom zdravstvenom ambulantom porodične medicine u Mravićima,problemima sa brojem pregleda pacijenata na dnevnoj bazi u JZUu Matuzićima gdje se dnevno pregleda 60 pacijenata, te sa potrebom da se u općinskom budžetu uvede u ekonomskom kodu partija sa naznakom RVI.

Nakon predočenja ovih primjedbi direktor JZU Poliklinika sa dnevnom bolnicom prim.dr. Emir Čabrić je kazao da je zakonom odlučeno gdje se ko može liječiti i da je za zdravstvene ustanove zdravstvena knjižica ulaznica u zdravstvene ustanove i ujedno ček, jer neko mora plaćati usluge koje obavljaju ove ustanove, a knjižica je taj dokument. Osim toga, za svo medicinsko osoblje postoji kategorija pacijenata koji su invalidi i oni sa 80 % invaliditeta i više, imaju prednost među kojima su sve vrste invaliditeta, a ne isključivo RVI. Boračkim i zdravstvenim zakonima i ovo je precizirano, ali je problem što udruženja koja štite interese svoga članstva nedovoljno informišu članstvo o zakonskim pravima i obavezama. Ambulanta porodične medicine u Domu u Mravićima je radila.Mještanima MZ Mravića, pa tako i RVI ne odgovara prenošenje zdravstvenih kartona iz Matuzića u ovu ambulantu, jer su se prilikom njenog rada žalili da u Mravićima nemaju apoteke, laboratoriju i sl.pa su opet prinuđeni ići u Matuziće. Sve dok se ne stvore uslovi , a oni ne ovise od JZU Poliklinika sa dnevnom bolnicom, biće ovako,jer definitivno nisu problem porodični ljekar i medicinsko osoblje,kazao je prim.dr.Emir Čabrić. Za pitanje pregleda na dnevnoj bazi od 60 pacijenata je kazano da je dnevna norma po zakonu 32 pacijenta za dva ljekara porodične medicine, što je skoro dva puta više, tako da su predstavnici RVI bili zadovoljni odgovorom, kao i dogovorom načelnice općine Jasminke Begić da je tehničko pitanje određivanje knjigovodstvene partije u računovodstvu za budžetske korisnike među kojima su i boračke organizacije. Ovaj sastanak RVI su iskoristili da općinskoj ančelnici uruče Monografiju 3. Korpusa ARBiH čija promocija se očekuje i u Doboj Jugu 12. jula 2014.godine,na 22 Godišnjicu od legendarne bitke za Putnikovo brdo.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.