Doboj Jug: Na biračkom mjestu 037A prijavljena tridesetdva politička subjekta Istaknuto

Kako se približavaju opšti izbori, Općinska izborna komisija(OIK) Doboj Jug intenzivno je krenula sa aktivnostima na njihovoj pripremi u izbornoj jedinici 037A.

Prema informacijama koje je iznio predsjednik OIK Doboj Jug Mustafa Aličić, u ovoj izbornoj jedinici su se prijavila tridesetdva politička subjekta, od toga dvadesetpet samostalnih, pet u koaliciji i dvije stranke u koaliciji. Na sastanku OIK sa predstavnicima političkih subjekata koje izlaze na izbore (od 32 politička subjekta ovom sastanku se odazvalo deset), predstavnici političkih partija su upoznati sa procedurama u vezi kandidiranja članova biračkih odbora i izbornih promatrača.OIK Doboj Jug je donijela odluku o formiranju biračkih mjesta u ovoj izbornoj jedinici, pa će tako u Matuzićima biti četiri, u Mravićima dva , jedno biračko mjesto za glasanje u odsutnosti i jedan mobilni tim. Sve njih će opsluživati tridesetšest članova biračkih odbora na osam biračkih mjesta.
Centralna izborna komisija je utvrdila pravilo po kojem se ubuduće biračka mjesta neće određivati po abecednom redosljedu, već po brojevima stambenih jedinica u naseljenim ulicama.OIK Doboj Jug je sugerisala biračima da prate na oglasnim tablama rasporede brojeva stambenih jedinica , kako bi se na dan izbora lakše snalazili u odabiru svog biračkog mjesta. Politički subjekti su dužni u roku od sedam dana OIK dostaviti imena svojih članova biračkih odbora i imena njihovih zamjenika, kako bi se blagovremeno pristupilo njihovoj obuci (edukaciji) pri čemu bi se trebalo voditi računa o školskoj spremi (potrebna najmanje SSS-sprema), dosadašnjem izbornom iskustvu i na polnu zastupljenost, jer su predstojeći izbori sa tehničkog aspekta vrlo zahtjevni. OIK će dostaviti izvještaj svim političkim subjektima prijavljenim u ovoj izbornoj jedinici o javnoj dodjeli biračkih mjesta, bez obzira što veliki broj političkih subjekata do danas nije dostavio svoje prijedloge za članove biračkih odbora .

(MiralemB, 18.08.14.)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.