Škola fudbala BH Barca Doboj Jug obilježila desetu godišnjicu postojanja Istaknuto

Tačno prije deset godina prof. tjelesnog odgoja Mujo Avdić ideju da pokrene školu fudbala pretočio je u djelo, prije svega zahvaljujući ocu Osmanu koji je imao razumijevanje za mladost i mlade naraštaje da se tjelesno i fizički uzdižu, pa je za namjene sportskog stadiona-budućeg centra okupljanja mladih sinu Muji namjenski darovao osam dunuma zemlje, taman koliko je bilo potrebno da se na njivi iscrtaju gabariti velikog igrališta.

Malo po malo stadion je dobijao sve ljepši izgled, pa su mnogi već u početku djelovanja ove škole fudbala na prof.Avdića bili ljubomorni, jer je ,narodski kazano pogodio ideju. Ni Mujo nije sjedio skrštenih ruku. Obilazio je škole fudbala u Sarajevu, prije svega 'Bubamaru' i sa Predragom Pašićem razgovarao o načinu i metodama rada sa djecom i unapređenju škole fudbala. Kroz realizaciju nekoliko značajnih projekata kao što su danska škola fudbala, stasavala je dobojska fudbalska mladost.

Ova škola je iznjedrila nekoliko generacija vrsnih fudbalera od kojih se, po broju igrača koji su počinjali svoje prve korake na stadionu Karuše bar dva tima danas takmiče u više klubova naše zemlje i regiona. Posebno se ističe sekcija ženske škole fudbala koja je iznjedrila nekoliko bh reprezentativki. BH Barcu su posjećivali vrsni bh fudbalski velikani počev od pokojnog Josipa Katalinskog do mnogih bivših fudbalera odnosno danas trenera. Nemoguće je održati na regionu bilo kakav fudbalski događaj bez ove škole.Samo ove godine bilježe na desetine uspješnih izleta. Ilustracije radi na Međunarodnom trofeju Banja Luka 2014 osvojili su treće mjesto, a mladi Senaid Ahmetović sa 10 postignutih golova bio je najbolji strijelac. Gostovali su u Sarajevu na Barceloninom kampu, zatim u Lukavcu, sa selekcijama 2002 , 2003 , 2004 i 2005 godište i mlađi sastajali su se sa vršnjacima škole fudbala 'TEMPO' Zenica. Za dan Općine Doboj Jug tradicionalno su domaćini turnira u svim selekcijama, a tokom ljeta realiziovali su projekat 'Ljetnji olimpijski izazov Doboj Jug 2014'. Uz pomoć Omladinske banke Doboj jug i trud trenera napravljeni su još jedni golovi 3x2 metra i 9 klupa dužine po 3 metra što omogućuje treninge za sve polaznike pškole.
Kasnijim osnivanjem sportsko-rekreativnog društva pod nazivom 'Sport za sve' glavnu okosnicu činila je ova škola fudbala zajedno sa još osam registrovanih sportskih nevladinih organizacija. Treba istaći da je prije osnivanja i BH Barce profesor Avdić vodio školu plivanja koja se formiranjem SRD 'Sport za sve' inkorporirala u plivačku sekciju BH Barce koja je ove godine uz jubilej BH Barce proslavila 15 godinu škole plivanja.

Podaci govore da je najmanje hiljadu djece kroz ovu školu osposobljeno za plivanje, pa se u pomenutom periodu nije desio ni jedan tragičan slučaj utapanja zbog neplivanja, kao što se to na žalost dešava u drugim sredinama, pogotovo odlaskom djece na kolektivna ljetovanja, ekskurzije i izlete na more,rijeke ili jezera. Tokom proteklog desetljećja ovaj sportski kolektiv je doživio najmanje pet poplava od kojih je posljednja 15.maja načinila najveću štetu. Povlačenjem vode polaznici škole, ali i njihovi roditelji čini su sve da očiste teren od nanosa i mulja , tako da je BH Barca nakon poplave vrlo brzo profunkcionisala. Treneri 'BH BARCE' su odmah nakon poplave posjetili poplavljene sportiste i fudbalere koji treniraju u 'BH BARCI' i uručili im prigodne pakete koji su dar djece plivačkog kluba 'SPORT TIME' iz Sarajeva, kolektiva sa kojim BH Barca ima tradicionalno dobru saradnju.
Povodom deset godišnjice postojanja na stadionu BH Barce na Karušama (Doboj Jug) organizovan je turnir na kojem je sudjelovalo osam ekipa, 4 ekipe 2003/04 godište i četiri ekipe 2005. godište i mlađi, ukupno više od stotrideset mladih bh fudbalskih nada. Ekipe učesnici turnira su domaćini BH Barca, FK 'Sloga' Doboj, 'Natron' Maglaj i škola fudbala 'Di five' iz Doboj Istoka. Prvo mjesto u kategoriji 2005 i mlađi je pripalo prema očekivanju BH Barci , a u kategoriji 2003 i 2004 dječacima iz Doboj Istoka. Uprava BH Barce je obezbjedila nagrade za 1,2,3 mjesto, medalje za najbolje strijelce i igrače u obadvije kategorije. Zbog nevremena nisu odigrane revijalne utakmice BH Barce sa FK Proleter Teslić i reprezentacije prvih polaznika škole sa ekipom privrednika Doboj Jug, ali zato nije izostalo sportsko druženje do dugo u noć. Sportski pedagozi i stručnjaci kažu da nismo ni svjesni značaja okupljanja mladih, kao što to danas čine organizacije poput škola fudbala i zato sve čestitke i BH Barci na jubileju, ali i drugim sličnim organizacijama na istrajnosti u radu sa mladima,pogotovo ako se zna da se u sport ne ulaže dovoljno.

 (MIralem Begić)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.