Doboj Jug: U O.Š. "21. mart" izložba slika Art Help Bosnia Istaknuto

Ova škola u 12 sati je bila domaćin završne manifestacije obilježavanja Međunarodnog Dana sigurnijeg interneta koji se u Evropi obilježava unazad pet godina.

Naša zemlja je uz pomoć Ministarstva sigurnosti BiH, domaćeg Komiteta sigurnijeg interneta poznatijeg kao SID komitet,a uz podršku Međunarodne organizacije Evropske mreže za sigurniji internet INSAFE i partnerske nevladine organizacije iz regije-Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka omogućila za učenike bh OŠ ,učenici od V-IX razreda online-takmičenje na zadatu temu sigurnosti na internetu.Na ovom takmičenju učešće je uzelo više od tri hiljade osnovaca iz cijele BiH. Prvo mjesto je osvojio učenik iz OŠ '21 Mart' Matuzići Anel Mehmedović, drugi je bio Krstan Krasić iz OŠ 'Ćirilo i Metodije' iz Laktaša,dok je treće mjesto osvojio Davud Skelić iz OŠ 'Meša Selimović' iz Zenice. Dobitnici utješnih nagrada su Jasmin Salihović iz OŠ Maoča ,Iva Amidžić i Aida Imamović iz Sarajeva, Petar Lelas iz Mostara i Aldin Mehinović iz Prnjavora. Na završnoj svečanosti uz skroman kulturno-umjetnički nastup učenika OŠ '21 Mart' Matuzići obavljeno je uručenje nagrada. Prisutnima su se obratili direktor škole Amir Bečić, predstavnica MFS Emmaus Amela Efendić, te općinska načelnica Jasminka Begić koja je prvoplasiranim učenicima uručila priznanja sponzora Microsofta u BiH. Kazala je da je internet na dohvat ruku svima i da se sve češće zloupotrebljava, na žalost i za zlostavljanje djece, pa je odaslala poruku i apel da se ovaj medij (putem raznih društvenih mreža)treba koristiti isključivo u dobrobit planete, za prenošenje znanja i iskustava,za povezivanje kultura i poznanstava, a ne za kojekakve zloupotrebe, prije svega djece i mladih. Nagrađenima je čestitala na priznanjima i školi na do sada uspješnom radu pitanjima sa kojima se svakodnevno susreće.
Učenici sa načelnicom Doboj JugaNakon toga u prostorijama ove škole Općinska načelnica Jasminka Begić je tvorila zanimljiva Međunarodna izložbu slika čiju je postavku uradio Travničanin Rasim Maslić,novinar, putopisac i slikar. On je umjetnički projekat pod nazivom Art Help Bosnia (Umjetnost pomaže Bosni) pokrenuo lani za vrijeme majskih poplava.Pokazala se veoma uspjesnom i do danas je sakupljeno preko 140 slika različitih poznatih i manje poznatih umjetnika iz tridesetak zemalja svijeta. Akcija jos nije zavrsena i sigurno ce biti jos doniranih umjetničkih dijela. Cilj izlozbi jeste humanitarni (a nikako prodajni) karakter.Izložbama po bh gradovima, ali i u svijetu želi se predočiti našoj javnosti da i u umjetnosti u svijetu postoji senzibilizacija prema onima koji su stradali u ovim ili će,nedaj bože stradati u nekim drugim nesrećama bilo prirodnim ili onim izazvanim ljudskim umom.
Iz opusa , dosad sakupljenih više od stotinu slika od umjetnika širom svijeta,autor izložbe je bio prinuđen izabrati samo 40-tak. Naravno ne bilo kojih i kakvih.Nije to nimalo jednostavan zadatak, zadatak u kojemu se morate odreći tolikih prekrasnih motiva za koje ste sigurni da bi se i posjetitelji silno radovali.
Odabrane su slike koji su svojim motivima, kvalitetama i karakteristikama likovne umjetnosti 'stubovi' likovne kulture:Kolumbije, Brazila, Čilea, SAD,Španije, Perua, Rusije, Azerbejdžana, Njemačke, Italije, Austrije, Holandije, Paname, Bosne i Hercegovine itd. Kad gledate sve izložene slike iz vaše podsvijesti , jednostavno će se odmotavati cjelokupno klupko o njihovim autorima,o njihovom senzibilitetu prema bh-građanima, što je i na ovaj način potvrda da i u nevoljama nismo sami..
Jedna slika govori umjesto hiljadu riječi. Do sada je ova izložba bila u Sarajevu u Art kući sevdaha, Centru za kulturu grada Travnika, Kulturno Sportskom Centru Bugojno u Muzeju grada Zenice u Fojnici, a do juče je trajala u Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj.

(Miralem Begić)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.