Doboj Jug: Posjeta visokog gosta iz Turske Istaknuto

Istog dana kada  je našu zemlju posjetio predsjednikTurske Taip Redžep Erdogan,Općine Doboj Istok i Doboj  Jug je posjetio počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmet Kemal Baysak.On je u pratnji glavnog imama Medžlisa IZ Doboj Bajre ef.Džafića posjetio kabinet općinske načelnice Jasminke Begić kojom prilikom  se zahvalio na gostoprimstvu.

Interesovao se  za stanje u ovoj općini,a o sebi je kazao da je jedan od  bivših  načelnika jedne od Izmirskih općina.Baysak je porijeklom  iz Hercegovine. Njegova je porodica u Tursku emigrirala nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Osamdesetdvogodišnji Baysak četvrta je generacija Baysakovih.  Počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda.
’’Moja porodica porijeklom je iz Ljubinja. Godine 1878. doselili su u Tursku. Bosanski jezik i bosanska kultura ovdje se njeguju generacijama. I moji potomci neće zaboraviti zemlju svog porijekla’’, istakao je Ahmet Kemal Baysak. Dodaje da postoje tri loze na njegovom porodičnom stablu. Radi se o porodici Grebo, u Mostaru, Sarajevu i Izmiru,a po majci je Resulović.Ima familije u više gradova,među kojima je i familija Kočo iz Doboja.
’’Svake godine sam u Bosni i Hercegovini najmanje jedanput mjesečno.Do 1992.godine u Turskoj nije bilo bh udruženja. Od tada do danas ima ih mnogo registrovanih, pa smo na nivou Turske osnovali Federaciju bh udruženja. Moja misija kao počasnog konzula,kao člana ove federacije,a li i Saveza bh dijaspore jeste da učvršćujemo veze ne samo Turske,već svih zemalja, tačnije Bošnjaka sa svojom maticom. Cijeli svoj život sam na ovaj ili onaj način u kontaktu s Bosancima i Hercegovcima i tako će biti i sa generacijama Baysaka koje dolaze’’, naglašava počasni generalni konzul BiH u Turskoj koji je obećao općinskoj načelnici da će stupiti u kontakt sa jedanaest načelnika regiona Izmir (Izmir ima 11 opština), kako bi neka od njih uspostavila bratske odnose sa Doboj Jugom. U tom smislu na adresu konzula Baysaka uskoro ide pismo namjere,kazala je općinska načelnica Jasminka Begić.
Počasni konzul BiH u Izmiru Ahmet Kemal Baysak je  kazao da mu je cilj da se na ekonomskom planu što čvršće uspostavlja saradnja, pa će tako i djelovati.U znak posjete Općini Doboj Jug uručio je načelnici Doboj Juga zastave Svjetskog saveza bh dijaspore koja djeluje u Turskoj i širom svijeta,te zastavu počasnog konzulata u Turskoj i zvanično pozvao načelnicu da posjeti  Izmir.

Počasni konzul BiH u Izmiru Ahmet Kemal Baysak je sletio na aerodrom u Sarajevu u utorak. Šetajući gradom, negdje oko Sarajevske vijećnice u večernjim satima je svratio u jednu poslastičarnicu. Zanimao se  za slatkiše i simpatična djevojka mu je ponudila dobar izbor. Pitao je djevojku odakle je. Ona mu je kazala da je iz Doboja i da poznaje grad i okolinu, načelnike sve tri opštine  sa prefiksom Doboj. Kako je pomenula ime načelnice Doboj Juga Jasminke Begić, počasni konzul Baysak je čvrsto odlučio da nakon posjete Doboj Istoku svrati i u Doboj Jug.

dj posjeta02

dj posjeta03

 Miralem Begić

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.