Doboj Jug: Stvoreni uslovi za izlet i rekreaciju osoba sa invaliditetom

U cilju stvaranja povoljnih uvjeta življenja za osobe sa invaliditetom (OSI) na području općine Doboj Jug, te njihove resocijalizacije u društvu kao i razvoja pristupačnije lokalne zajednice za OSI bez obzira na uzrok nastanka invalidnosti, udruženje paraplegičara je u periodu od 1.11.2014. do 20.5.2015.godine uspješno realizovalo dva projekta u oblasti pristupačnosti i to:


1. Projekat koji je odobren od strane NVO Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, kao dio aktivnosti projekta „IN-Implementacija UN Konvencije o pravim osoba sa invaliditetom u BiH“ koji je finansirala Evropska unija, a odnosio se na izgradnju ljetnikovca za osobe sa invaliditetom kapaciteta do 40 osoba i pristupne staze istom u dužini 25 m za osobe koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica na lokalnom izletištu Matoševe dubrave u Mravićima.
2. Projekat koji je odobren od strane JP BH POŠTE, a odnosio se na izgradnju toaleta za osobe sa invaliditetom koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica takođe na izletištu Matoševe dubrave neposredno uz ljetnikovac je takođe završen na veliko zadovoljstvo svih OSI bez obzira na uzrok nastaka invalidnosti, lokalne uprave, privrednika i svih građana lokalne zajednice.

Smatramo da smo svi koji su na bilo koji način učestvovali u implementaciji pomenutih projekata, zajedno ovim projektima pored osobama sa invaliditetom kao krajnjim korisnicima doprinijeli razvoju zdravstveno –rekreativnog turizma na lokalnoj zajednici za sve kategorije ljudi koji u toku godine posjećuju ovo izletište okupljanjem, druženjem, rekreativnim i sportskim manifestacijama, istakao je predsjednik udruženja Edib Skulić.
Nosilac projektnih aktivnosti je bilo udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općine Doboj Jug. Finansijski nas je podržala općinska načelnica u iznosu od 2200 KM, naš sugrađanin Amer Tarabar sa 237 KM, a nije izostala ni podrška naših privrednika, E-G-E Komerc d.o.o. Doboj Jug, Ganjgo Petrol Doboj Jug, KEBEX Doboj Jug, JP „VIS“ Doboj Jug i javna institucija JU POLIKLINIKA SA DNEVNOM BOLNCOM Doboj Jug u građevinskom i sanitarnom materijalu, kao i učešće pojedinih građana u samim radovima.
U isčekivanju poboljšanja vremenskih prilika planirana je prezentacija realizacije ova dva projekta i realizacija drugog dijela implementacije projekta „Inicijativa za razvoj invalidskog sporta na općini Doboj Jug“ finasiran od strane BH Telecoma, a radi se sportskom takmičenju u šahu i gađanju iz vazdušne puške, kao i jednodnevnom druženju koje će biti održano na izletištu Matoševe dubrave uz korištenje upravo novo sagrađenih objekata koji su prilagođeni za sve osobe sa invaliditetom poručio je predsjednik ovog udruženja g-din:Edib Skulić.

(Miralem Begić)


{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.