Obnova praistorijske keramike u dobojskom Regionalnom muzeju

U Regionalnom muzeju u Doboju počela je obnova, konzervacija i restauracija praistorijske keramike iz muzejske arheološke zbirke.

Kustos-arheolog Regionalnog muzeja Doboj Aleksandar Jašarević rekao je da je restauracijom obuhvaćeno oko 20 keramičkih posuda iz perioda neolita, eneolita, bronzanog i gvozdenog doba. 

Te posude potiču sa oko 20 lokaliteta u okolini Doboja, Modriče i Dervente.

Jašarević ističe da je riječ o izuzetnim primjercima keramike, koja je stilizovana, ukrašena ritualnim formama, sa socijalnom a ne samo upotrebnom funkcijom.

Poslove obnove, konzervacije i restauracije obavlja akademski vajar Drago Handanović, koji je istakao preciznost i perfektno izvođenje zanatstva tog perioda.

Handanović je pojasnio da je njegov zadatak da na osnovu keramičkog fragmenta napravi odgovarajuću formu, uz obavezu da se sačuva uočljiva razlika između originalne iskopine i restauriranog djela.

Za restauraciju komplikovanije keramičke forme, kaže Handanović, potrebno je i do dva dana. Nakon restauracije biće održana tematska izložba.

Prema njegovim riječima, u BiH ne postoje konzervatori za keramiku, a slanje materijala u inostranstvo uključuje komplikovanu pravnu proceduru.

Pored muzeja u Banjaluci, muzej u Doboju posjeduje jednu od najvećih kolekcija praistorijske zbirke na prostoru Republike Srpske.

Ovaj muzej je, osim grnčarske radionice, pokrenuo i keramičku školu.

(Srna)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.