Krenuli prvi kilovati iz Stanara

14 Jan 2016
2610 puta

Termoelektrana Stanari kod Doboja počela sa probnim radom, gradnja pri kraju. Planirana godišnja proizvodnja električne energije od oko 2.000 gigavat-časova.

Termoelektrana Stanari kod Doboja, kojom će pored postojećeg Rudnika lignita u tom mestu gazdovati britansko-srpska "EFT grupacija", otpočela je sa probnim radom isporukom prvih megavata u energetsku mrežu BiH.

Isporučeno je ukupno 420 megavat-časova u sklopu sinhronizacije sa mrežom BiH, podizanjem kapaciteta sa 25 do 60 megavata i vraćanjem na nultu opciju.

Finalna test faza trajaće narednih meseci do konačnog puštanja u pogon predviđenog tokom ove godine.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS obnovilo je ekološku dozvolu za buduću Termoelektranu Stanari kod Doboja, čija gradnja se privodi kraju. U procesu usklađivanja sa EU direktivama, Vlada RS je donela nove propise u vezi zaštite životne sredine, koji pooštravaju dozvoljeni nivo emisije štetnih gasova. Utvrđeno je da promene regulative nemaju uticaja na izgradnju TE Stanari, jer tehnologija i oprema koji se ugrađuju ispunjavaju zahteve definisane EU standardima.

Gradnja najvećeg energetskog objekta u BiH u poslednje tri decenije poverena je kineskoj kompaniji "Dongfang elektrik korporejšn", koja je angažovala veći broj domaćih podizvođača.

Projekat je vredan ukupno 560 miliona evra, a Grupacija za trgovinu energijom EFT je od 2005. godine, od kada gazduje stanarskim rudnikom, u projekte u Stanarima uložila ukupno više od 400 miliona evra, a sa početkom komercijalnog rada u ovoj godini planirano je da će broj zaposlenih dostići 900 radnika.

TE u Stanarima će biti kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat-časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,3 miliona tona.

 

ocijeni
(1 glas)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.