Podrška EU održivom sistemu socijalnog stanovanja pogodnom za BiH

Predstavnici Delegacije EU u BiH, bh. vlasti, nevladinih i međunarodnih organizacija razgovarali su o konkretnim rješenjima socijalnog stanovanja za socijalno ugrožene kategorije u BiH na dvodnevnom seminaru projekta EU "Sistem socijalnog stanovanja - razvoj integrisanog modela u teoriji i praksi" koji je danas završen u Sarajevu.

 

- Evropska unija obezbjedila  je milion eura za pomoć u razvoju integrisanog sistema socijalnog stanovanja u BiH. Ovaj projekat ne samo da će funkcionisati na razini politika, već će obezbjediti i konkretna rješenja socijalnog stanovanja za 52 porodice u 6 različitih opština u BiH. - rekao je Holger Schroeder, šef Operacija Delegacije EU u BiH. 

Probna faza projekta obuhvata izgradnju šest zgrada sa ukupno 62 stambene jedinice u šest opština-gradova i u Brčko Distriktu BiH.

Izrazio je nadu da će ovakav način rješavanja socijalnog stanovanja postati dobra praksa koja se može replicirati u drugim dijelovima zemlje.

Da bi se to postiglo, kaže Schroeder, potrebna je tijesna saradnja sa svim relevantnim partnerima, kao i podrška u rješavanju drugih potreba socijalno ugroženih domaćinstava, uključujući i pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama, zapošljavanju ili minimalni nivoi pogodnosti. 

Zadovoljstvo saradnjom sa EU koja je predstavljala osnovu za provođenje projekta istakao je Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

- lskazali smo spremnost da sarađujemo na započinjanju projekta o socijalnom stanovanju i da postignemo dobre rezultate. Želimo da djelujemo i jedna od naših budućih aktivnosti će biti usmjerena na izgradnju pravnog okvira sa drugim ministarstvima - kazao je Ljubić. 

Učesnici seminara iz Srbije i Hrvatske, kao i iz Austrije, predstavili su situaciju u oblasti socijalnog stanovanja u svojim zemljama i ukazali na najznačajnije probleme sa kojima se suočavaju u pronalaženju pogodnih rješenja za stanovanje. 

Hilfswerk Austria International od 2007. godine realizuje projekat sistema socijalnog stanovanja u tijesnoj saradnji sa opštinama i vlastima kantona/entiteta. 

"Projekat finansira EU, ali po prvi put i lokalni partneri i Fond za povratak. Njihovo učešće u finansiranju prelazi 40 posto - rekla je Suzana Jašarević, direktorica HWA za BiH.

Najavila je da će projekat okupiti veliki broj stručnjaka u oblasti stanovanja i prikupiti iskustva međunarodnog nevladinog sektora u svrhu analiziranja i istraživanja na cijeloj teritoriji BiH čiji rezultat će biti studija. U studiji će biti predložen pravni okvir i pravci stvaranja održivog modela sistema socijalnog stanovanja koji je pogodan za BiH, saopćeno je.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.