Apatinskoj pivari kazna od 220.000 eura

Konkurencijsko vijeće BiH izreklo je kaznu od 430.000 KM (219.855 eura) Apatinskoj pivari iz Srbije.

Vijeće je usvojilo rješenje kojim je utvrđeno da je Apatinska pivara odbijanjem potpisivanja kupoprodajnog ugovora za 2012. godinu sa preduzećem za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge Dejan komerc d.o.o. Doboj zloupotrebila dominantni položaj na tržištu distribucije i prodaje piva na teritoriji Republike Srpske, jer je primjenjivala različite uslove za istu ili sličnu vrstu poslova sa drugim stranama, čime je Dejan komerc doveden u neravnopravan položaj na tržištu.

Naime, Konkurenciojsko vijeće je utvrdilo da Apatinska pivara ima dominantni položaj na tržištu RS-a, i da nema značajniju konkurenciju na temelju tržišnog udjela ostalih proizvođača i distributera piva. Također, budući da je Apatinska pivara u sastavu grupe Molson Coors, u čijem su sastavu i Zagrebačka pivara d.o.o. Zagreb i Pivara Trebjesa d.o.o. Nikšić, i čije se pivo također distribuira u RS-u, taj tržišni udjel se dodatno povećava do 60 posto, što dodatno pojačava i dominantni položaj Apatinske pivare, odnosno grupe Molson Coors u RS-u.

"Dominantni položaj nije zabranjen (dominantni položaj se podrazumijeva kada neki privredni subjekt ima više od 40 posto udjela na relevantnom tržištu), ali je zabranjena zloupotreba vladajućeg položaja na relevantnom tržištu kroz djelovanje privrednog subjekta koje ima za cilj i posljedicu ograničavanje ili narušavanje efektivne tržišne konkurencije", stoji u saopćenju Konkurencijskog vijeća.

Ovo je druga kazna za Apatinsku pivaru u manje od dvije godine u sporovima sa Dejan komercom. U septembru 2012. Apatinska pivara je kažnjena sa 265.000 KM (136.000 eura) zbog ograničavanja prava kupca (Dejan komerc) da slobodno određuje maloprodajne cijene piva.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.