Ferometalurška troska materijal budućnosti Istaknuto

Privredna komora Federacije BiH danas je u Sarajevu organizirala prezentaciju kompanije AHSUN iz Ilijaša vezano za ferometaluršku trosku. 

Troska je nemetalni mineralni materijal nastao kao nusproizvod ekstraktivnih procesa proizvodnje željeza i čelika. 

Doradom troske, drobljenjem, sijanjem, mljevenjem i magnetnom separacijom, ovaj materijal se prevodi iz kategorije otpada u kategoriju nusproizvoda. Ima fizičko-mehaničke osobine slične ili bolje od eruptivnih stijena, a ne predstavlja opasnost po okoliš, naprotiv daje doprinos zaštiti okoliša. 

Postoji dva tipa metalurške troske i to troska visoke peći i čelična troska. 

Ćazim Talam iz firme AHSUN, predstavljajući ovaj proizvod naglasio je da je troska zbog svojih fizičko/ mehaničkih/hemijskih osobina materijal budućnosti i uspješno se može koristiti u cestogradnji, cementarama, troska kao abrazivni materijal, u poljoprivredi za kalcinaciju i reminalizaciju tla. 

Ove troske mogu se sa sigurnošću primijeniti u vodenim okruženjima kao što su rijeke, jezera, kanali i sl. bez uticaja na kvalitet vode ili opstanak vodenog svijeta. 

-Veoma je važno naglasiti da troska nije radioaktivna - navode iz Privredne komore FBiH. 

Građevinski institut u Tuzli radio je razna ispitivanja s troskom i preporuka ovog instituta je da se definitivno troska može koristiti u proizvodnji bez bojazni za zaštitu okoline jer prerađena troska nije otpad nego koristan materijal za daljnju upotrebu. 

U svijetu je njena primjena ogromna, a u BiH se malo koristi. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.