Saudijska Arabija osigurala milion eura vrijednu donaciju Maglaju i Doboju Istaknuto

Prošlo je više od četiri mjeseca kako je u BiH zbog poplava i klizišta više hiljada obitelji raseljeno. Crveni Križ Federacije uz pomoć građana do sada je prikupio oko 30 miliona maraka interventne pomoć u hrani i higijeni. Kraljevina Sadijske Arabije donirala je pomoć u vrijednosti od milion eura. Dio te pomoći danas je uručen stanovnicima Maglaja i Doboja. Obećali su i pomoć u izgradnji infrastrukture, preko saudijskog Fonda za razvoj.

U Maglaju je podijeljeno 540 paketa sastavljenih od hrane, kuhinjskih setova, higijene i posteljine. "Cilj nam je bio da pomoć bude raznovrsna, a dobit će je 9.533 porodice iz cijele BiH", kazao je Eid Bin Mohamed el-Takafi, ambasador Kraljevine Saudisjke Arabije u BiH.

"Do sada smo, prema našim procjenama, za građane prikupili preko 30 miliona pomoći", izjavio je za Federalnu televiziju Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH.

Prilikom dodjele pomoći ambasador se želio lično uvjeriti u kvalitet, porijeklo i ispravan rok humanitarne pomoći koja je dodijeljena stanovnicima Maglaja, ali i ostalih ugroženih područja. U Maglaju trenutno hrane ima dovoljno. Oko 4.500 osoba je raseljeno. Rekonstrukcija kuća i stambenih objekata odvija se veoma sporo.

"Stalno se preko medija najavljuje pomoć općini Maglaj, međutim, konkretne pomoći još nema", tvrdi Jasmin Devedžić, pomoćnik načelnika Općine Maglaj.

U odnosu na procjenjenu štetu, koja u Maglaju iznosi oko 166 miliona, ovo je tek minimum. I oni koji su uspjeli obnoviti svoje domove, uglavnom su se zadužili kod građevinskih firmi ili mikrokreditnih organizacija.

FTV

maglaj.net

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.