Najviši objekat u Jugoslaviji na selu!

04 Nov 2021
4791 puta

Najviši objekat u Jugoslaviji na selu!

Naletjeh, sređujući svoju arhivu, na fotografiju koju sam napravio prije dobrih petnaest godina, na jednom putovanju u Sarajevo, u Donjim Moštrama kod Visokog. Oni malo stariji će znati da je riječ o nekadašnjem srednjetalasnom predajniku Donje Moštre koji je dugi niz godina radio u sistemu RTV Sarajevo prenoseći program radija na 612 kHz.

Kažem 'nekadašnji' jer više ne postoji. Savremenija doba, savremenija tehnologija. Nije bilo više potrebe za njim...

Ipak, da se zna, u Donjim Moštrama, kojih 30-tak kilometara od Sarajeva, izgradnja je počela 1948.g. taman kad se zahuktala gužva između tadašnjih vlasti sa Informbiro-om. Bio je snage 20 kW a 1955.g. zamijenjen je pet puta jačim predajnikom. Stub je je bio visine 125 metara a radio je na frekvenciji 611 kHz.

1969.g. zagrebački RIZ ( Radio Industrija Zagreb ) je izvršio nadogradnju objekta, instalirao novi predajnik snage 300 kW a izgrađen je i novi stub visine 245 metara.

Dugo vremena je taj stub, prema nekim podacima, bio najviši objekat u SFRJ. Cijeli stub je stajao na keramičkom izolatoru, bio ankerisan u tri smjera a iz svakog smjera na stub na pet mjesta. Za ilustraciju koja je to masa bila, pritisak na izolator na dnu stuba je iznosio oko 100 tona.

Krajem sedamdesetih predajnik je nadograđen na 600 kW i to je, može se reći, bio njegov vrhunac. Legenda kaže da su mještani Moštri mogli sa viljuškom, konzervom i jednim krompirom slušati program radija...

Izdržao je ratno vrijeme ali nije izdržao nalet moderne tehnologije. Proboj FM-a, dolazak interneta, streaminga i kablovskih sistema su učinili svoje. Srednji talas više niko nije slušao. Samo za troškove električne energije bilo je potrebno oko 600.000 KM godišnje a tu su i troškovi osoblja itd.

Krajem aprila 2010.g. predajnik Donje Moštre se gasi a vrlo brzo je i potpuno demontiran. 2015.g. javni servis prodaje i zemljište na kojem se nalazio tako da danas o ovoj lokaciji gotovo nema ni traga.

Zato neka ostane bar ova fotografija, znam da ih nema mnogo. Ipak je to bio najviši objekat u Jugi...

Almir Agić

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.