Poplave - šta nas je sve snašlo? Miralem Begić Istaknuto

PROBLEM NISU SAMO RIJEKE USORA I BOSNA

Svjedoci smo ovih dana da nas prate vremenske neprilike sa obilnim kišnim padavinama koje su nakon nešto više od dva mjeseca ponovo upalile meteo-alarme za veći dio naše zemlje, što je signal da se nakon majskih poplava od kojih se nije i neće još dugo oporaviti poplavljeno stanovništvo, ono ponovo može suočiti sa istim ili sličnim problemima. Kiša koja je padala početkom ovog mjeseca, u srijedu šestog avgusta i na prostoru Doboj juga zaprijetila je ponovnim poplavama, jer su se vode u zoni ušća počele naglo izljevati, tako da je zaplavljeno stotinjak dunuma oranica pod kukuruzom, stadion BH Barse, sa tendencijom proširenja plavne zone uzvodno r.Usorom. Rijeka Bosna je takođe imala kritičan nivo nakon čega je u gradu Doboju bila vanredna situacija. U Doboj Jugu na udaru je MZ Mravići. Most na r.Bosni prema Ševarlijama,  deset godina od izgradnje pretrpio je bar desetak puta veliki vodeni talas. Posljednji 15. maja ga je dobrano rastresao, ali se saobraća preko njega ipak odvija, jer je na ovom dijelu ovaj most jedina međuentitetska komunikacija. Ovaj puta veliki vodostaj rijeka nije donio tolike probleme, koliko se to može reći za oborinske i površinske vode.
U brdskim dijelovima općine Doboj Jug bujičasti kanali su se izljevali na sve strane, derali puteve, a zbog neuređenosti kanala i tijesnih propusta uz lokalne puteve potoci su se sljevali u kuće i njihova dvorišta. Ovo je naročito pogodilo ravničarski dio Mravića kojom priliko se nekoliko kuća i privrednih objekata ponovo našlo pod vodom. Nemoćni građani poput Samira Čajića ili Mirsada Begovića, te mještani zaseoka Tuke bezuspješno su dežurali od kasnih noćnih sati vapeći za pomoć. O stanju lokalne putne infrastrukture najbolje govore ilustracije iz kojih se vide ogromni bujičasti nanosi koji se moraju uklanjati ili kraterske oderine koje mogu izazvati nova klizišta, a koje pod hitno treba rješavati.
Na trasi puta Bosanske ulice u brdskom dijelu Matuzića na kojoj se radi sanacije ovog puta skinut je stari asfalt, pa su se nakon kiša po putu pojavili kanali dubine više od pola metra. Bez obzira što su 1.avgusta otpočeli sa radom na sanaciji ovog puta, Dobojputevi nisu našli za shodno da u pomenutom periodu kako-tako održavaju i štite Bosansku ulicu koja u ovom trenutku uopšte ne liči na prometnicu.
U MZ Mravići, zaseok Tuke, osim što je pokrenuto staro klizište, voda je oderala bankine, na asfalt iznijela nanose i sručila se u kuće i dvorišta Nusreta Krličevića-Cige i njegovih komšija. Zbog nefunkcionalnosti (zbog zatrpanosti) kanala podno lokaliteta Gradina, ispod magistralnog puta M-17 u Mravićima razlio se i vodu sručio na parcelu firme Medem poplavivši imovinu, opremu i robu ove firme u kojoj smo , osim vlasnika i radnika firme na čišćenju i raščišćavanju nanosa zatekli radnike Picerije Dallas koji su došli u pripomoć sa svoje dvije pumpe za prepumpavanje vode. Ako se ništa ne bude poduzimalo,građanima bi svaka veća kiša mogla biti noćna mora.
Elementarne nepogode za koje se nikada ne zna kada će i gdje nastati nameću nekoliko dilema i odgovora na pitanja upravljanja i kompetencijom nad javnim resursima,pogotovo u vanrednim situacijama društvene zaštite, samozaštite i spašavanja:

- Zašto nadležna Direkcija cesta ne vodi računa o stanju puteva i njihove infrastrukture za koje su nadležni, jer smo sigurni da za to postoje sredstva,
- Zašto na terenu za vrijeme poplava ili odmah poslije poplava nema niti jedne inspekcije, ako ništa da bar evidentiraju slabosti koje dodatno usložnjavaju probleme građana. Ovo se naročito odnosi na vodoprivrednu inspekciju. Rijeke nam donose sve i svašta,drugim riječima vraćaju nam ono što smo im dali.
- Zašto u sistemu obavještavanja, javljanja i uzbunjivanja nema adekvatne opreme i ljudstva, pa nije ni čudo što u ovakvim slučajevima nema ni koordinacije. O sirenama za uzbunjivanje građana za vanredne situacije da i ne govorimo (ni u Maglaju,ni u Doboju nisu se na vrijeme oglašavale, u Doboj Jugu ih i nema...), ili zašto se u normalnim prilikama ne izvode obavezne vježbe i uvježbavanja na temu kako se nositi sa nastalom situacijom za slučaj elementarnih nepogoda, kako upravljati kriznim situacijama itd. Silne pare se troše na koje-kakve jalove seminare, a država tone sve dublje i dublje...

(Miralem Begić, 08.08.14.)

{igallery id=2724|cid=71|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.