Školska torba ne smije biti teža od 15 odsto od težine djeteta

25 Sep 2019
2088 puta

Školsko doba predstavlja period intenzivnog tjelesnog i psihičkog razvoja u kome dijete može biti izloženo različitim negativnim uticajima sredine, koje treba prepoznati i na vrijeme otkloniti kako bi se spriječili mogući poremećaji psihofizičkog razvoja.

Jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju je i težina školske torbe. Preteške školske torbe čest su uzrok bolova u leđima, grudima i vratu, kao i lošeg držanja koje može dovesti do različitih deformiteta kičme koji se javljaju u periodu najvećeg intenziteta rasta i razvoja kod djece.

Preporuka medicinskih stručnjaka, prije svega ortopeda i fizijatara, je da težina školske torbe sa školskim priborom i pratećom opremom treba da iznosi 5-10 odsto, do maksimalno 15 odsto tjelesne težine deteta, iznad čega ona štetno djeluje na koštano-mišićni sistem i njegov razvoj.

Za dijete normalnog razvoja i uhranjenosti (u okviru granica standarda za dati uzrast) – prikladna težina školske torbe sa priborom je do 10 odsto tjelesne težine deteta, što znači da diete težine 22-25kg (prosječna težina djeteta pri polasku u prvi razred osnovne škole), ne bi trebalo da nosi školsku torbu težu od 2-2,5 kg.

Osim težine školske torbe, pažnju treba posvetiti i njenom obliku i veličini. Da bi se smanjilo opterećenje i bol u leđima, vrh torbe treba da se nalazi nekoliko centimetara ispod vrha lopatica a njen donji dio nekoliko centimetara iznad struka.

Kako pravilno odabrati i nositi školsku torbu/ranac?

Torba prije svega, mora da odgovara visini djeteta i ne smije prelaziti iznad djetetovih ramena, kako dijete ne bi palo ukoliko se nagne napred.
Naramenice moraju biti široke, adekvatno podešene i dobro postavljene kako bi se težina podjednako rasporedila na oba ramena. Nošenje torbe na samo jednom ramenu izaziva bolove u mišićima i dovodi do problema sa držanjem i položajem tijela.
Dužinu naramenica prilagoditi tako da torba bude visoko na leđima i blizu kičme. Labavo postavljena torba izaziva krivljenje kičme i bol u leđima.
Torba treba da ima više pregrada, kako bi težina njenog sadržaja bila efikasnije preraspodijeljena.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.