Urgentna ultrasonografija oka

Prema prvim reakcijama medicinskih stručnjaka, a posebno oftalmologa nova knjiga troje autora Emira Čabrića, Nizame Salihefendić i Vahida Jusufovića pod nazivom 'Urgentna ultrasonografija oka' je bez presedana naučno stručno djelo, nastalo kao plod dugogodišnjeg praktičnog ambulantno-polikliničkog i kliničkog rada oftalmologa, oftalmohirurga i specijalista urgentne medicine.

Ultrasonografija je jedna od dijagnostičkih metoda najširih mogućnosti. Ovom metodom brzo i bezbolno se dobija uvid u stanje unutrašnjosti oka i orbite. Izuzetno je korisna dijagnostička metoda kod velikog broja očnih bolesti gdje nije moguće običnim kliničkim pregledom postaviti dijagnozu.Ultrazvukom se mogu ispitivati i mjeriti normalne i patološke strukture oka i očne duplje.Troje pomenutih autora su dali vrlo dragocjena iskustva, a sam sadržaj koji obrađuje knjiga izuzetno je ilustrovan primjerima iz svakodnevne prakse, napisan jasnim i razumljivim jezikom.

Knjiga će biti izuzetan priručnik za edukaciju ljekara-praktičara koji koriste ultrazvuk u svakodnevnoj praksi, a pogotovo u urgentnim stanjima. Preporučuje se kao univerzitetski udžbenik za studente završnih godina medicinskog fakulteta, specijalizante i doktorante iz oftalmologije, a prema saznanjima od autora ove knjige u toku je priprema za njeno izdanjue i na engleskom jeziku. Njena prva promocija održaće se 13. decembra u motelu Senad od Bosne na jezeru Modrac u Lukavcu.

Miralem Begić

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.