Izložba „Mesud ef. Smailbegović i njegova biblioteka“ Istaknuto

15 Dec 2015
2378 puta

petak, 11.12. 2015. godine, u atriju Medžlisa IZ Tešanj otvorena je izložba „Mesud ef. Smailbegović i njegova biblioteka“.

Mesud ef. je jedan od najznamenitijih i najobrazovanijih Tešnjaka i izdanak je čuvene porodice Smailbegović koja je dala čitavu plejadu obrazovanih ljudi. Osnovni cilj izložbe je da se javnost podsjeti na lik i djelo čovjeka koji je istovremeno obavljao dužnost tešanjskog muftije i muderrisa-predavača u poznatoj tešanjskoj medresi. Široj javnosti Mesud ef. Smailbegović je poznat kao učitelj velikog pjesnika Muse Ćazima Ćatića.

Na izložbi je predstavljeno 60-ak naslova različitih knjiga,udžbenika, priručnika,rječnika,enciklopedija i almanaha, a obuhvataju oblasti prirodnih i društvenih nauka, jezika i književnosti, islamskih propisa i šerijatskog prava.Djela su pisana na turskom,arapskom i perzijskom jeziku i korištena su za pripremu predavanja učenicima tešanjske medrese. Najstariji izložen naslov je rukopis Nesuha bin Saliha Izmirija iz 1807. godine, a radi se o glasovitoj Knjizi pouka (PEND-NAMA), autora Feriduddina Muhammeda Attara.

Na otvorenju izložbe govorili su autorica mr. Mensura Mujkanović,kustos u JU Muzeju Tešanj i doc.dr. Almir Fatić, profesor na FIN Sarajevo. Prisutnima su se obratili i direktor JU Muzej Tešanj Ernad Prnjavorac, direktor JU Opće biblioteke Tešanj Esmir Bašić te glavni imam Medžlisa IZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić.

Izložba je priređena u okviru manifestacije „Dani grada 2015.“, a ostaje otvorena do 28.12.2015. godine.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.