FESTIVAL “STUDENTSKO LJETO” MAGLAJ SLAVI 50 GODINA

23 Avg 2022
1415 puta

Završne večeri Festivala održat će se 09. septembra (veče narodne muzike) i 10. septembra (veče zabavne muzike).

"Studentsko ljeto" kao festival mladih i neafirmisanih pjevača tadašnje države (Jugoslavije) održan je 1964. godine kada je grupa maglajskih studenata odlučila napraviti kulturnu manifestaciju.

https://www.instagram.com/p/Cgj8jT8I2i7

Danas je ovo jedan od najstarijih festivala u Bosni i Hercegovini. Od 1997. godine prerasta u kulturnu manifestaciju koja traje nekoliko mjeseci sa nizom kulturnih sadržaja, te je zapravo takmičenje pjevača amatera koje se održava dvije noći zaredom.

NEKADAŠNJI UČESNICI FESTIVALA

Mnogi učesnici “Studentskog ljeta”, tada još kao neafirmisani pjevači, danas su veliki stvaraoci sa zapaženom karijerom, kao što su: Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić Đulijano, Asim Brkan, Omer Livnjak, Hasiba Agić, Goran Gerin, Šerif Konjević, Alma Čardžić, Dobrivoje Topalović, Daniel, Slađana Milošević, Marija Mihajlović i drugi.

Voditelji festivala bila su najveća imena bh. I jugoslovenskog novinarstva: Oliver Mlakar, Svetislav Vuković, Mića Orlović, Milovan Ilić Minimaks, Senad Hadžifejzović, Deana Vukotić, Sanja Damić, Zoran Kapetanović i mnogi drugi.

Kao članovi stručnog žirija bili su: Ismet Arnautalić, Damjan Babić, Jovan Adamov, Kostadin Kostadinovski, Julio Marić, Milenko Prodanović, Mojmir Sepe, Slobodan Vujović, Zvonko Kovačić, Stevan Burka, Dževad Šabanagić, Gertruda Munitić, Ashar Kurtović, Asim Horozić, Ognjen Bomoštar, Hana Čizmić i mnogi drugi.

Orkestri koji su pratili izvođače bili su članovi orkestara svih centara nekadašnje JRT.

U MAGLAJ OVE GODINE DOLAZE UČESNICI IZ CIJELE REGIJE

Festival mladih i neafirmisanih pjevača najstariji je festival u Bosni i Hercegovini. „Studentsko ljeto“ nekada je bila kruna svih amaterskih festivala koji su se održavali kako u BiH tako i zemljama regiona. U Maglaj ove godine dolaze izvođači sa prostora Slovenije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Maglaj će ugostiti mlade izvođače-debitante sa splitskog festivala, krapinskog, ohridskog festivala, slovenačkog i hrvatskog izdanja šou programa „Ja imat talenat“ te „A strana“ i „The Voice“ Hrvatska. Dolazi nam i nekoliko učesnika „Zvezda Granda“. Neki će naustupiti sa autorskim pjesmama, biće i sevdalinke, narodne pjesme, domaćih i svjetskih hitova. Sve se pjeva uživo, bez matrice i play back-a, a učesnike će pratiti festivalski orkestar pod ravnanjem prof. Amira Muhareremovića, koji je zajedno sa Amilom Efendić raspisao aranžmane za festivalski orkestar. Festival će se ove godine održati 09. I 10. Septembra 2022. I dok se mnogi festivali gase, Maglaj živi “Studentsko ljeto”.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.