Počela izgradnja spomen parka „Trg djece Maglaja“

12 Feb 2016
2445 puta

Udruženje građana civilnih žrtava rata (UG CŽR-a) glavni je inicijator izgradnje spomen parka za ubijenu djecu na području općine Magaj, u periodu od 1992. do 1995. godine, čija izgradnja je započela u južnom dijelu grada, ispred objekta Dječiji vrtić. Spomen park će se graditi u sklopu projekta „Velika kuća“, a bit će posvećen za 57 prerano ugašenih mladih života.



Općina Maglaj, na čelu sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem, dala je punu podršku za izgradnju ovog dječijeg igrališta i u potpunosti je podržala aktivnosti na sprovođnju ovog projekta, kao i obezbijedila urbanističku dozvolu.

Predsjednik Upravnog odbora UG CŽR-a, gdin. Jasmin Insanić, kazao nam je kako će spomen park biti samo jedno od mnogih spomen-sjećanja na nedužno ubijenu djecu sa općine Maglaj.

"Još 2014. godine smo namjeravali sa izgradnjom jednog ovakvog spomen-obilježja, ali zbog poplava nismo bili u mogućnosti to izvesti. Ovaj spomen park će predstavljati podsjećanje na svu djecu, koja su poginula u ratu. Cjelokupni projekat je djelo zeničkog studija ENTASIS, a za izgradnju će biti potrebno oko 100 hiljada KM. „Trg djece“ neće biti standardno dječije igralište, pošto će tu biti i tereni za odbojku i košarku, a bit će namijenjen svim uzrastima, uključujući i djecu sa posebnim potrebama. Posebno obilježje ovog spomen parka je kamen na kojem će biti napisana imena ubijene djece."

trg djece2

Izvođač radova na izgradnji spomen parka je „DKM gradnja“ d.o.o Maglaj, a investitor je Udruženje građana civilnih žrtava rata općine Maglaj.

Općina Maglaj

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.