Učenici iz Žepča i Maglaja u posjeti vjerskim objektima u Banjoj Luci

22 Apr 2016
2252 puta

U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Herecegovini, učenici osnovnih i srednjih škola iz Žepča i Maglaja, posjetili su danas tri vjerska objekta u Banjoj Luci, samostan Marija Zvijezda u Trapistima, hram Hrista Spasitelja i džamiju Ferhadiju te Narodnu skupštinu RS-a.

Cilj posjete je promocija razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja svih naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovih kultura, tradicija i religijskih raznolikosti.

Entitetski parlament posjetilo je pedeset i pet učenika Srednje škole Žepče, Gimnazije i Osnovne škole Novi Šeher iz Maglaja, u pratnji svojih nastavnika, a domaćin im je, između ostalih, bio i potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić, koji je rekao da je posjeta učenika dobra prilika da mlade upoznaju o radu ove zakonodavne institucije, te izrazio uvjerenje da su gosti danas nešto novo i naučili. 

I poslanica SP-a Zdenka Gojković ističe da posebno mladi, na koje se oslanja većina političkih partija, treba da znaju kako funkcionišu institucije vlasti i za šta glasaju na izborima. 

Predstavnik Misije OSCE-a u BiH Alen Ćosić podsjeća da je današnja posjeta organizovana u saradnji s Odborom za međureligijsku saradnju općine Žepče s ciljem promovisanje kulturne različitosti, upoznavanje s raznolikostima BiH, njenim entitetima i institucijama. 

Predstavnik Odbora za međureligijsku saradnju općine Žepče Branko Radaš kaže da je ideja o posjeti Narodne skupštine potekla od učenika, te da je cilj posjete Banjoj Luci razbijanje predrasuda prema drugim konfesijama. 

(FENA) L.A.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.