Maglaj: Mještani Alića za ponedjeljak najavili blokadu općinske administracije

07 Maj 2016
2817 puta

”Ni psa ne bih držao dvije godine bez kuće, a kamoli insana!”

Nezadovoljni ishodom sastanka u Sarajevu, koji je održan u četvrtak u prisustvu predstavnika Vlade Federacije BiH te načelnika/gradonačelnika općina/gradova koji su u maju 2014.godine bili pogođeni prirodnom katastrofom, 17 porodica koje još uvijek nemaju krov nad glavom, za ponedjeljak su najavile blokadu rada općine Maglaj, a za 15.maj blokadu magistralnog puta M-17. Naime, na sastanku u Sarajevu dogovoreno je da se do kraja maja mjeseca sačini tek plan isplate sredstava postradalim u prirodnoj katastrofi. Postradali u klizištima, čije su kuće totalno uništene, nisu dobili odgovor kada će im biti isplaćeno još po 25.000 KM na ime izgradnje novih kuća zašto imaju potpisane ugovore sa Federalnim Fondom za pomoć postradalim područjima. “Ni psa ne bih držao dvije godine bez kuće, a kamoli insana!”, rekao nam je jedan ogorčeni mještanin Alića nakon sastanka kojeg su održali sa općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašićem. “Samo nas lažu, obmanjuju, mi moramo nešto poduzeti. Ovi ‘gore’ neće ni da nas saslušaju,ni da odgovore na naše zahtjeve. Oni su preuzeli obavezu da nam osiguraju po 35.000 KM, to je mizerija, ali smo prihvatili. A sada ne možemo ni to dobiti”, priča nam potreseni mještanin Alića Mehmedalija Čolić.

Vada Federacije BiH preuzima obaveze Federalnog Fonda za pomoć postradalim područjima

Na sastanku u Sarajevu utvrđen je red prioriteta kojim bi se problemi postradalih trebali rješavati. „Sve obaveze koje je potpisivanjem ugovora sa postradalim stvorio Fond za pomoć postradalim područjima, preuzeće federalna Vlada kao njegovo osnivač. Takođe utvrđeni su prioriteti po kojima će se rješavati nastala dugovanja“, rekao je na sastanku načelnik MUstabašić. Prioriteti, kada je u pitanju općina Maglaj, su izgradnja 17 kuća za vlasnike totalno uništenih objekata, zatim slijedi 11 porodica koje su se odlučile za kupovinu stana ili kuće te tri porodice koje su se odlučile za montažne kuće. “Do kraja maja sačiniće se redoslijed prioriteta i plan isplate sredstava, što su obećanja predstavnika Vlade. Problem je što ova sredstva nisu planirana federalnim budžetom pa se moraju pronaći rebalansom ili na drugi način. Nakon dvije godine ovaj process mora biti priveden kraju”, kaže načelnik Mustabašić.

Spremni i na radikalnije poteze

„Beskućnici“ su zauzeli stav da u ponedjeljak blokiraju rad općinske administracije, a 15.maja, na drugu godišnjicu prirodne katastrofe, i magistralni put M17 u Kosovi. “Valjda će neko ‘baciti’ oči na nas, da ne budemo više ‘beskućnici’. Ovo su tek blaže mjere, a spremni smo i na radikalnije poteze”, dodaje Čolić. Načelnik Mustabašić tvrdi da stoji uz postradale mještane. “Bojim se posljedica njihovih odluka i žao bi mi bilo da neko za te poteze odgovara jer nisu legalni. Zamolio sam ih za još malo strpljenja, a općina će poduzeti sve korake kako bi ovaj problem riješili”, dodaje Mustabašić.

Mještanima isplaćena tek trećina potrebnih sredstava

Na račune 17 vlasnika u klizištima uništenih kuća iz Alića, ali i iz tri druga naselja maglajske općine, 8.marta uplaćeno po 10.000 KM, što je tek trećina od potrebnih sredstava. Sredstva od 170.000 KM osigurala je Vlada ZDK. Vlasnici u klizištima uništenih kuća, još u septembru prošle godine sa Federalnim Fondom za pomoć postradalim područjima potpisali su ugovore o dodjeli 35.000 KM za izgradnju novih kuća. “Beskućnici”, kako su nazvali sami sebe jer su bez vlastitog krova nad glavom skoro dvije godine, tvrde da su na izmaku snaga i stpljenja. “I dalje ćemo istrajavati u svojim zahtjevima za isplatom cijelog iznosa potpisanog ugovora od 35.000 KM”, poručili su mještani. Posljednji put mještani Alića magistralu su blokirali 12.februara ove godine.

(maglaj.net)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.