Stefanović: Srbija ne može biti sabirni centar za migrante

22 Okt 2015
1426 puta

Ne možemo dozvoliti da se od Srbije napravi sabirni centar u koji će svi moći vraćati migrante, već ih moramo vratiti u zemlje iz kojih su ušli u Srbiju, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

On je nakon otvaranja graničnog prijelaza Horgoš 2 nastavio razgovore sa svojim mađarskim kolegom Sandorom Pinterom u smislu postizanja dogovora kako moguća readmisija ne ugrozi Srbiju.

 Stefanović je ponovio da Srbija mora vratiti migrante koji nisu potekli iz "naše zemlje", po sporazumu o readmisiji, zemljama iz kojih su oni ušli u Srbiju.

 "Ako je to nemoguće, onda moramo tražiti rješenja s Europskom unijom kako da to postignemo zato što ne možemo dozvoliti da se od Srbije napravi sabirni centar u koji će svi moći vraćati, a iz Srbije neće moći da izađe nitko. To prosto nije moguće", rekao je Stefanović novinarima nakon otvaranja prijelaza.

 On je dodao da Srbija poštuje svoje obveze iz međunarodnih sporazuma i da u dogovoru rješava problem za koji je ponovio da se ne tiče samo Srbije i Mađarske.

 Po pitanju odnosa s Hrvatskom, ministar je ponovio da Srbija želi najbolje moguće odnose sa svim susjedima i najavio da će se sutra sastati s ministrom unutarnjih poslova te zemlje kako bi razgovarali o tome što je moguće da policija učini da tranzitni pravci budu olakšani, odnosno situacija rasterećena bilo kakve tenzije.

 "To je interes čitave regije. Vidjeli ste da je Srbija zadržala potpunu stabilnost pored brojnih izazova i trudimo se da sudjelujemo u toj vrsti regionalne stabilnosti i da sve zemlje naše regije imaju normalnu budućnost i normalnu suradnju", rekao je Stafanović.

 On je dodao da migrantska kriza nije samo problem Hrvatske, Srbije niti samo Mađarske, već da su ove zemlje dio tranzitnih ruta te da se zbog toga traži rješenje koje mora biti sveobuhvatno na razini cijele Europe.

 "Postavlja se pitanje koliko Europa može primiti ljudi - tijekom jedne godine, tijekom šest mjeseci, tijekom jednog mjeseca i kako da odvojimo one koji imaju pravo tražiti azil od ekonomskih migranata i gdje da to učinimo", dodao je Stefanović.

 Također je naglasio pitanje financiranja jer, kako je rekao, zemlje poput Srbije koje još uvijek imaju nejaku ekonomiju ne mogu preuzeti ekonomski teret ove krize na sebe.

 Naprosto, tražimo pomoć da zbog dolaska zime pružimo bolju i adekvatniju pomoć migrantima, jer kada pada snijeg i temperature budu u minusu bit će vrlo teško osigurati sve što je migrantima potrebno da sigurno i zdravstveno potpuno jednako prođu kroz našu zemlju, rekao je ministar.

(FENA) C.K.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.