Šefic: Hrvatska i dalje nekontrolirano šalje izbjeglice, do sada stiglo 39.000

22 Okt 2015
1537 puta

Slovenski mediji u četvrtak izuzetno dramatično prikazuju izbjegličku krizu koja je dovela veliki broj migranata u Sloveniju, a vodeći slovenski dužnosnik zadužen za migrante istodobno je optužio Hrvatsku da i dalje nekontrolirano šalje izbjeglice te da prema njima "ne pokazuje nikakvu sućut".

"Hrvatska na organiziran i sofisticiran način u Sloveniju šalje nekontrolirano izbjeglice i tako odgovornost za njihovo stanje želi prebaciti na Sloveniju. Prema migrantima ne pokazuje nikakvu sućut", kazao je popodne na redovnom briefingu za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova.

Po njegovim riječima, Hrvatska i dalje svjesno pušta velike skupine migranata u Sloveniju te dopušta da oni upadaju u teškoće kao, primjerice, kada su migranti s djecom i ženama prelazili preko nabujale Sutle. Na konferenciji su prikazane i snimke termokamere iz helikoptera na kojima se, kako je rečeno, vidi kako hrvatska policija namjerno ostavlja izbjeglice na mjestima koja ne nadzire slovenska policija. 

Šefic je rekao da će Slovenija o ponašanju Hrvatske obavijestiti europskog povjerenika za migracije Dimitrisa Avramopulosa, koji poslijepodne dolazi u Ljubljanu, gdje će se sastati s premijerom Mirom Cerarom.

U drugom izbjegličkom valu, kazao je Šefic, u Sloveniju je do danas došlo 39 tisuća ljudi, a Austrija ih je do sada primila oko 12 tisuća.

O stanju s izbjeglicama govorilo se danas i na hitnom sastanku slovenske vladajuće koalicije. Novinari su nakon sastanka pitali predsjednicu parlamentarnog kluba Cerarove stranke, Simonu Kuster Lipic, je li moguće da zbog dramatične situacije s izbjeglicama čak dođe do uvođenja izvanrednog stanja.

Ona je odgovorila da vlada "čini sve da se to izbjegne" te ocijenila da za sada za to ne postoji potreba, ali da vlada jača koordinaciju policije i vojske kako bi se stanje s izbjeglicama što bolje kontroliralo.       

(FENA) N.M.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.