BiH s pet sportista u Sočiju, Žana Novaković nosi zastavu na otvaranju

Bosnu i Hercegovinu će na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju predstavljati petoro sportista.

U alpskom skijanju nastupit će Žana Novaković, koja će nositi zastavu BiH na otvaranju igara, te Igor Laikert i Marko Rudić, a u skijaškom trčanju, odnosno biatlonu Tanja Karišik i Mladen Plakalović.

Povodom odlaska bh. reprezentacije u Soči danas je u Olimpijskom komitetu BiH (OKBiH) organiziran svečani ispraćaj.

Predsjednik OKBiH Siniša Kisić poželio je sreću bh. olimpijcima, istakavši da je uvjeren da će dati maksimum da bi što bolje predstavili sebe i državu BiH na tom takmičenju. Demantirao je i pisanje pojedinih medija o navodnim nesuglasicama prilikom izbora olimpijca koji će nositi zastavu BiH na otvaranju igara.

- Imamo rang listu i trenutne plasmane naših olimpijaca, a kriterij je vrlo jasan. Najbolje plasirani na rang listi je nosilac zastave na svečanom otvaranju. Dezinformacije koje su se pojavile juče nisu proistekle od zvaničnih organa Olimpijskog komiteta. Na sastanku Izvršnog komiteta donijeli smo odluku i da pribavimo od Skijaškog saveza rang liste i plasmane naših takmičara na svjetskoj rang listi, mada smo ih i mi imali. Nismo odustali niti od principa niti od kriterija. Bili smo jednoglasni u našim odlukama, uključujući i ovu - kategorično je objasnio Kisić. 

Član Predsjedništva OKBiH Izet Rađo naglasio je da je Komitet učinio sve da bi olimpijcima omogućio što kvalitetnije pripreme.

- Olimpijski komitet BiH je putem projekata ukupno investirao 291.000 KM u olimpijce s ciljem da uspiju da se pripreme i kvalifikuju se. Želim naglasiti da OKBiH ne finansira vrhunski sport u BiH i da je to zadatak države - kazao je Rađo.

Prvi od bh. sportista u Sočiju će nastupiti Laikert, koji će na borilište izaći 9. februara kada će voziti spust. On će nastupiti i u ostalim alpskim disciplinama. Superkombinaciju će voziti 14. februara, superveleslalom dva dana kasnije, veleslalom 19., a slalom 22. februara. 

- Svoju šansu vidim u superkombinaciji i u brzim disciplinama, a moguće i u slalomu gdje sam se dosta popravio ove sezone - kazao je Laikert.

Ostalo dvoje bh. predstavnika u alpskom skijanju nastupit će u tehničkim disciplinama. 

Žana Novaković u veleslalomu nastupa 18., a u slalomu 21. februara, a Marko Rudić u veleslalomu 19., a u slalomu 22. februara.

Novaković navodi da je u odnosu na prethodnu olimpijadu napredovala te da bi bila zadovoljna plasmanom među 30 najboljih skijašica.

- U odnosu na Vancouver mogu da kažem da sam mnogo napredovala, pogotovo u tehničkom smislu, mnogo brže skijam. Ukoliko se desi da ponovim vožnje koje sam imala na treninzima mislim da će i rezultat biti dobar. Voljela bih da se plasiram među 30 najboljih, pogotovo u veleslalomu. Ne želim ništa da prognoziram, dat ću sve od sebe, a samim tim mislim da će doći i rezultat - kazala je Novaković.

Tanja Karišik će nastupiti u skijaškom trčanju u dvije discipline (sprint -slobodno 11. februara i 10 km -klasično 13. februara) te biatlonu (sprint 7,5 km 9. februara i 15 km individualno 14. februara).

Peti član bh. tima Mladen Plakalović nastupit će u skijaškom trčanju sprint slobodnim stilom 11. februara i 50 km grupni start slobodnim stilom 23. februara.

Delegacija BiH u kojoj su osim pet sportista i njihovi treneri: Alem Holjan, Branislav Lalović, Ajdin Pašović, Dragan Jeftović i Tomislav Lopatić, u Soči putuje 4. februara. Šef bh. tima Said Fazlagić otputovat će dva dana ranije.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.